Kulinarske delicije nacionalnih kuhinja predstavljene u Vukovaru

Degustacija kuhinja nacionalnih manjina iz Vukovara i Bačke Palanke održana je juče u Vukovaru u okviru prekogranične saradnje.

Dušan Velimirović 13.12.2019.
Projekat prekogranične saradnje zvo srpska nacionalna kuhinja

Projekat prekogranične saradnje Evropskog doma Vukovar i Opštine Bačka Palanka, u saradnji sa Zajedničkim većem opština iz Vukovara te nacionalnih manjina nastavljen je juče degustacijom nacionalnih kuhinja koje su u restoranu Mornar pripremili članovi srpske, nemačke i ukrajinske zajednice iz Vukovara te slovačke iz Bačke Palanke.

- Ovaj projekat je dobar dokaz da ukoliko se krene sa jednom društvenom pričom i razgovorima u lokalnoj zajednici, ne moraju uvek da budu samo reči i ništa drugo. Ovo je konkretna aktivnost koja je proizašla 2018. godine. Treba da povučemo paralelu sa prošlom godinom kad smo imali konferenciju koja je podržana od nemačke pokrajine Baden-Vitemberg i Evropa centrumom iz Štutgarta na kojoj smo provodili građanske dijaloge. Na tim dijalozima između Vukovara i Bačke Palanke razgovaralo se o mogućnostima i potrebama u lokalnim zajednicama i upravo iz toga proizašle su aktivnosti koje bi mogli zajedno provoditi – objašnjava odakle je došla ideja za ovaj projekat izvršna direktorka Evropskog doma iz Vukovara Dijana Antunović-Lazić.

U zajedničkim aktivnostima prekogranične saradnje između grada Vukovara i opštine Bačka Palanka kao prioritetne aktivnosti predstavljeni su kultura i sport koje su pripremljene za kraj ove godine, a biće realizovane u obliku jednodnevnih aktivnosti koje će biti priprema za veće poduhvate i projekte.

Pre ovog projekta, 3. decembra na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom organizovan je „Javni čas“ u Bačkoj Palanci, a učestvovala su deca i mladi iz Vukovara kako bi stekli informacije i veštine u rukometnim i stonoteniskim treninzima, a uz stonoteniske paraolimpijce učili su kako je moguće baviti se sportom uprkos invaliditetu.

Bogat kulinarski program

U pripremi specijaliteta srpske nacionalne kuhinje učestvovale su zaposlenice Zajedničkog veća opština iz Vukovara koje su se predstavile jelima poput sarme, kiselog kupusa, kobasice, proje, pečenog pasulja, koljiva i srpsko-bačke pite.

- Napravili smo nekoliko naših tradicionalnih jela. U sklopu ovoga projekta finansirane su dve aktivnosti, ova prezentacija kuhinja i sportske aktivnosti u Bačkoj Palanci, a u budućnosti se planiramo zajednički prijaviti na neke veće projekte – izjavila je voditeljka projektnog tima ZVO-a Nikolina Dokić.

Projekat prekogranične saradnje

Uz srpsku zajednicu, Vukovar su predstavile članice ukrajinskih i nemačkih udruženja, a Bačku Palanku slovačko Udruženje žena iz Pivnica.

- Obnovljeni smo 2004. godine, a ima nas 25 članica. Pravili smo slane valjuške sa krompirom i crnim lukom i tortu od bundeve koja je nagrađena drugim mestom na jednom kulinarskom druženju. Na našem području dobro funkcionišemo, a najviše se družimo sa stanovnicima ostalih slovačkih sela. Imamo osnovne i srednje škole, ali dosta mladih odlazi u inostranstvo, najviše u Slovačku – priča članica Udruženja žena iz Pivnica Anka Grnja.

Programu su prisustvovali i predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Srđan Jeremić i konzulka Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić.