Kulturni centar Novog Sada i SKC iz Vukovara dogovorili saradnju

U prostorijama Srpskog kulturnog centra u Vukovaru potpisan je 23. novembra protokol o saradnji između ove institucije i Kulturnog centra Novog Sada.

Nikola Milojević 26.11.2018.
SKC-ugovor Kulturni centar Novog Sada Bojan Panaotović

Protokol o saradnji u oblasti kulture potpisali su direktori ovih institucija Srđan Sekulić (SKC) i Bojan Panaotović (KCNS). Kako je naglašeno prilikom potpisivanja, ovaj protokol je samo formalni početak buduće intenzivnije kulturne razmene i saradnje između ove dve ustanove.

- Svaka inicijativa koja ubuduće bude došla iz Vukovara biće dobrodošla u Novom Sadu pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da će Novi Sad biti evropska prestonica kulture 2021. godine i mi ćemo se potruditi da evropski činioci i faktori čuju, ne samo stvari koje su važne za kulturu, već i one mnogo važnije stvari koje su vezane za ljudska prava stanovništva koje živi u ovom delu Hrvatske. To je možda i važnije pitanje od pitanja vezanih za kulturu – ističe direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

Srpski kulturni centar iz Vukovara već ima ozvaničenu saradnju sa Maticom srpskom iz Novog Sada. Direktor SKC-a ističe da će im buduća saradnja sa još jednom kulturnom institucijom u matičnoj zemlji u budućnosti mnogo značiti.

- Nadamo se da će ovaj dan biti zlatnim slovima upisan u rad SKC-a i ovo potpisivanje protokola o saradnji sa jednom tako eminetnom ustanovom kao što je KCNS. Mi smo teritorijalno jako blizu Matici i takva vrsta saradnje nam je od izuzetnog značaja. Drago nam je da možemo da sarađujemo, ne samo sa institucijama i organizacijama, nego i sa pojedincima. Tu teritorijalnu blizinu crpimo koliko god možemo i oslanjamo se na sve ono što država Srbija ima i što može da nam pruži – govori direktor SKC-a Srđan Sekulić.

Predavanje o Srbima na tlu Srema, Slavonije i Baranje pre seobe

Prva kulturna razmena između dve ustanove dogodila se odmah nakon potpisivanja ugovora kada je docent dr Boris Stojkovski sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i saradnik KCNS-a održao predavanje na temu „Srbi na tlu Srema, Slavonije i Baranje pre Velike seobe“.

- Predavanje je imalo za cilj da prikaže kontinuitet srpskog prisustva na ovim prostorima, ne samo u periodu od Velike seobe i patrijarha Arsenija Čarnojevića već i u vremenu dosta pre toga. Ova tema poznata je nama istoričarima, ali u široj javnosti ona je pomalo zanemarena i nije u toj meri dokumentovana kao novovekovna istorija. U prvim turskim popisima stanovništva se može videti etnička struktura stanovništva. Analizirajući te popise možemo da vidimo taj kontinuitet srpskog naroda na ovim prostorima. Oni nisu tu bili sami ni jedini narod, ali su itekako bili prisutni i to je ono što je ključno – kaže Boris Stojkovski.

SKC-ugovor-ljudi Kulturni centar Novog Sada

Pored brojne publike, potpisivanju sporazuma i kasnijem predavanju Borisa Stojkovskog prisustvovali su i episkop Osečkopoljske i baranjske eparhije Heruvim, konzulka Generalnog kunzulata Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević, kao i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić koji je prisutne pozdravio u ime institucije koja je osnivač Srpskog kulturnog centra u Vukovaru.