Lika i Dalmacija suočene sa poplavama

Zbog obilnih padavina poslednjih dana delovi Like i Dalmacije ponovo su se našli suočeni sa poplavama. Tokom prethodnih dana i noći najkritičnije i najteže je bilo na području Zadarske županije u gradu Obrovcu. Nakon što je za dvadeset i četiri sata palo 250 litara kiše po kvadratnom metru, vodostaj reke Zrmanje u Obrovcu juče je […]

Vaska Radulović 16.05.2023.
Obrovac poplave naslovna

Zbog obilnih padavina poslednjih dana delovi Like i Dalmacije ponovo su se našli suočeni sa poplavama. Tokom prethodnih dana i noći najkritičnije i najteže je bilo na području Zadarske županije u gradu Obrovcu. Nakon što je za dvadeset i četiri sata palo 250 litara kiše po kvadratnom metru, vodostaj reke Zrmanje u Obrovcu juče je dostigao rekordna 302 centimetra, gotovo četrdeset centimetara iznad najvišeg vodostaja Zrmanje izmerenog ikada u Obrovcu. [caption id="attachment_12798" align="aligncenter" width="800"]obrovac tekst poplave Obrovac[/caption] Voda je probila u gradsko jezgro, poplavila ulice i brojne objekte. Iako je trenutni vodostaj Zrmanje u padu, stanovništvo je i dalje u strahu od najavljenih novih padavina za naredne dane. Situacija sa poplavama malo je povoljnija u Gračacu, gde se rečica Otuča izlila iz korita i poplavila gračačke ulice. Veliki deo poljoprivrednih površina prekriven je vodom. U toku jučerašnjeg dana zatvorena je deonica puta Gračac-Knin zbog velike količine vode na putu, ali i pojave odrona. [caption id="attachment_12799" align="aligncenter" width="800"]Gračac poplave Gračac[/caption] U blizini Srba pojavila su se i prva klizišta, pa Ličani strahuju od novih padavina i pomeranja tla.

Raste i vodostaj Krke u Kninu

Knin poplave 2023 Uporedo sa novim padavinama raste i vodostaj reke Krke u Kninu. Trenutna visina iznosi oko 397 centimetara, a ukoliko se nivo vode podigne za manje od deset centimetara na snagu će stupiti redovne mere odbrane od poplava. Zbog izlivanja Krke iz korita poplavljene su pešačke staze i mostići u Nacionalnom parku Krka, zbog čega je posetiteljima onemogućena poseta Skradinskom buku i Roškom slapu. Knin poplave 2023 (1) U opštini Biskupija poplavljeno je gotovo čitavo polje sa obradivim površinama zemljišta. Voda je poplavila bašte, prekrila useve, ušla u podrume obližnjih kuća. Pored materijalne štete koja će se tek sabirati u dolazećim danima, stanovništvo pomenutih gradova i opština zabrinuto je i zbog novih meteoroloških prognoza koje nove padavine u velikim količinama najavljuju i za naredne dane.