Likovna kolonija u Borovu okupila dvadesetak umetnika

U Borovu je proteklog vikenda održana 27. Međunarodna likovna kolonija na kojoj je učestvovao 21 likovni umetnik iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Likovna-kolonija Borovo

Likovnjaci su ove godine došli iz Sombora, Vrnjačke Banje, Pivnica, Novog Miloševa, Beograda, Osijeka, Vukovara, Pančeva, Tuzle uz nekoliko domaćih slikara iz samog Borova. Ova trodnevna manifestacija je održana u okviru Dana Borova 2018. u organizaciji KUD-a „Branislav Nušić“.

– Veliki je interes za ovu našu Koloniju. Još je ljudi htelo da dođe, ali nismo bili u mogućnosti da ih primimo i ugostimo. Najbitnije ove godine je da smo ovde okupili i pet mladih umetnika. To znači da ova kolonija ima smisla i svoju budućnost. Jako nam je bitan interes mladih i vidimo da oni imaju i želju da učestvuju – kaže predsednik borovskog KUD-a Rado Bosić.

Dobra slika može nastati samo u ugodnoj atmosferi

Među mladim umetnicima i umetnicima koji su nastupili na ovogodišnjoj koloniji bila je i Jelena Lazić (18) iz Vukovara. Ova slikarka već je održala samostalnu izložbu, a na koloniji učestvovuje po drugi put.

– Radim tehnikom ulja na platnu, a odlučila sam se za motiv poljane na kojoj dominira jedno stablo dok u pozadini dolazi oluja. Inače mi je akril primarna tehnika, ali trenutno isprobavam malo i drago mi je što na ovoj koloniji ima učesnika koji uvek slikaju sa uljima. Oni mi daju razne savete i od njih puno učim. Svi zajedno se trudimo da međusobno razmenjujemo savete i iskustva, da bude zabavno i da bude ugodna atmosfera jer samo u takvoj atmosferi se može napraviti dobra slika – priča Jelena.

Uz brojne likovnjake, amatere i profesionalce, koji se borovskoj koloniji vraćaju iz godine u godinu, svaki put se nađe i neko novo lice. Enisa Pilavdžić iz Tuzle bila je jedna od onih koji su u Borovu prvi put, a za manifestaciju kaže da je to sve ono kako ona zamišlja da jedna kolonija treba da izgleda, od druženja do intenzivnog kreativnog rada.

– Kolonije su nešto posebno i volim ići na njih. Tu se mi umetnici osećamo „normalno“, a možete i da vidite šta je ono što drugi rade. Sva druženja umetnika su nešto lepo što treba doživeti. Živim od slikarstva i onda privatno vrlo često radim na neku tuđu inspiraciju, a kada dođem na koloniju onda radim nešto za svoju dušu i nešto što nije komercijalno i brzo dopadljivo. Ovog puta sam htela na jedan specifičan način da dočaram Dunav i njegovu obalu – rekla nam je Enisa.

Likovna-kolonija Borovo
Enisa Pilavdžić

Svi umetnici koji su nastupili na ovogodišnjoj Koloniji ostavili su borovskom KUD-u vredne radove koji će ubuduće krasiti galeriju, a neke od njih će moći kupiti i građani kada na jesen bude organizovana izložba.