Liturgija i pomen žrtvama operacije „Bljesak” u Okučanima

U hramu Svetog Dimitrija u Okučanima 1. maja služena je liturgija i pomen Srbima postradalim u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji Bljesak u maju 1995. godine. Liturgiju je, uz celokupno sveštenstvo ove eparhije, služio episkop pakračko-slavonski Jovan.

Liturgija u Okučanima Bljesak

Pomenu je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak koji je ujedno i kopredsedavajući Međuvladinog mešovitog odbora Srbije i Hrvatske za unapređenje položaja manjina. To je prvi put da na pomenu stradalim zapadnoslavonskim Srbima u Bljesku prisustvuje i jedan državni funkcioner iz Republike Srbije.

Pored Bošnjaka u Okučanima je bila i saborska zastupnica Dragana Jeckov uz lokalne funkcionere, zamenika gradonačelnice Pakraca Nikolu Ivanovića, zamenika načelnika Okučana Sinišu Martinovića i zamenicu načelnika opštine Dragalić Ranku Milojković.

U ime Srpskog narodnog veća liturgiji je prisustvovao njegov potpredsednik Saša Milošević. Bili su tu i predsednik Veća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije Dušan Nogić sa delegacijom ovog veća kao i delegacije VSNM-a Okučana, Dragalića, Nove Gradiške, Pakraca, Slavonskog Broda i dr.

Nakon Liturgije, istaknuta je nada da će u dvorištu crkve u Okučanima konačno biti podignuto odgovarajuće spomen obeležje stradalom narodu zapadne Slavonije.

Iako su Okučani osvanuli u blokadi saobraćajnica pa je pristup centru mesta bio otežan žitelji zapadne Slavonije ispunili su crkvu Svetog Dimitrija u Okučanima. Nakon liturgije okupljeni narod uputio se u Medare, selo koje je tog majskog jutra 1995. doživelo strašan zločin i krvoproliće. Tada je ubijeno više od 20 nedužnih žena, dece i staraca.