Manifestacija Branku Radičeviću u čast

Poslednje nedelje u septembru u organizaciji Druge vukovarske parohije, pri hramu Svete Petke na Dobroj vodi, počela je 13. duhovna i kulturna manifestacija „Brankovi dani“ posvećena jednom od najvećih srpskih pesnika 19. veka Branku Radičeviću.

Srđan Sekulić 01.10.2019.

Manifestacija je otvorena kolažnim programom na kojem su učešće uzela deca dečijeg vrtića „Vukovar 2“, učenici osnovnih škola „Nikola Andrić“ i „Dragutin Tadijanović“ kao i vukovarske Gimnazije, te pevačka grupa „Naši koreni“ iz Borova.

- Izuzetno nam je drago što smo se i ove godine okupili ovde oko našeg svetog hrama i organizovali manifestaciju „Brankovi dani“. Značaj ove manifestacije je višestruk, a ono što bih istakao jeste taj njen kontinuitet i sećanje na našeg velikog pesnika Branka Radičevića, na njegovo poreklo, njegov boravak ovde u Vukovaru kao i za ovaj hram i izvor Dobre vode gde je napisao i neke svoje pesme. Takođe, ovo je jedno sabranje našeg naroda koji se uz kulturne i duhovne sadržaje ovde okuplja i to u vremenu individualizma i sveopšte otuđenosti – rekao je organizator ove manifestacije i starešina hrama Svete Petke na Dobroj vodi protojerej-stavrofor Miljen Ilić.

Drugi programski dan manifestacije bio je posvećen deci osnovnih škola koja su svoj radni dan provela na integrisanom danu u okviru ovog programa. Na integrisanom danu učešće su uzeli učenici razredne nastave vukovarskih osnovnih škola „Nikola Andrić“ i „Dragutin Tadijanović“ zajedno sa svojim učiteljicama.

- Naše škole tradicionalno učestvuju u programima ove manifestacije koja je jako dobra veza sa našim srpskim jezikom, matičnom državom i trudimo se da decu od prvog razreda naučimo da vole svoj jezik i da ga neguju, a učešće na jednom ovakvom programu svakako im za tu svrhu mnogo znači – istakla je učiteljica osnovne škole „Dragutin Tadijanović“ Ljiljana Stević.

Sledeće nedelje program je posvećen sportu, odnosno zaboravljenim dečijim igrama, a u njemu će, pored ostalih, učestvovati i deca iz Baranje i Budimaca.

Poslednjeg programskog dana koji je planiran za 13. oktobar biće održana beseda o Branku Radičeviću koju će govoriti profesor karlovačke bogoslovije Đorđe Milidrag. Pored toga, biće uručene i nagrade za literarne radove koje su pisali učenici osnovnih škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu.

Ovu manifestaciju osmislio je i pokrenu pokojni prota Jovan Radivojević sa ciljem negovanja uspomene na velikog pesnika koji je tokom svog života često boravio i u Vukovaru, pogotovo kod hrama Svete Petke gde se ova manifestacija i održava.