Manifestacija koja okuplja Srbe iz regiona

U Novom Sadu održan četvrti Sajam zavičaja na kojem su Srbi iz regiona predstavili svoju tradiciju, kulturu, privredu i turističke potencijale krajeva u kojima žive.

Srđan Sekulić 13.02.2023.
Sajam zavičaja Novi Sad

U organizaciji Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Autonomne pokrajine Vojvodine, u Novom Sadu je 12. februara održana manifestacija pod nazivom Sajam zavičaja.

Ovaj program održan je u master sali Novosadskog sajma, a održava se četvrti put i okuplja aktivne organizacije Srba iz regiona, kako one zavičajne koje deluju na prostoru Republike Srbije, tako i organizacije koje su aktivne u zemljama regiona. U zvaničnom delu programa brojnim učesnicima i posetiocima obratio se i direktor Fonda Aleksandar Đedovac.

- Hvala vam što smo se svi danas okupili ovako kako treba da se okuplja i radi svaka velika i složna porodica, a mi i jesmo jedna velika porodica srpskog naroda i drugih naroda koji žive na ovim prostorima. Pun naziv ove manifestacije je Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu i kroz taj naziv mi smo definisali suštinu ovih naših skupova na kojem svako predstavlja tradiciju, kulturu, privredu i turističke potencijale svog zavičaja. Ovo, dakle, nije lokalna već regionalna manifestacija i na tu smo činjenicu veoma ponosni. Uverenje da smo na dobrom putu potvrđuje i činjenica da ova manifestacija stalno raste i da ove godine imamo rekordan broj učesnika, kako izlagača, tako i učesnika u kulturno-umetničkom programu. Ovaj skup može se nazvati i saborom, a sabornost i jedinstvo su ključni za opstanak i razvoj svakog naroda – istakao je Đedovac stavljajući akcenat na budućnost koja je oličena kroz prisustvo dece na ovoj manifestaciji.

- Srpska zajednica živi u svim zemljama regiona i mi na ovaj način postižemo to da srpski narod živi u duhovnom jedinstvu, na jedinstvenom kulturnom i privrednom prostoru. Posebno naglašavam da ovogodišnji sajam najveću pažnju posvećuje deci i mladima. Ovim malim i velikim ljudima darujemo našu kulturnu baštinu, duhovno i moralno blago našeg naroda. Verujem da će ovogodišnji Sajam zavičaja još više da učvrsti jedinstvo Srba u regionu. Srećan sam zbog toga što uspevamo da našoj deci prenesemo vekovne vrednosti u koje je srpski narod ugradio najbolje što je imao. Na mladima se ogleda lepota i snaga našeg naroda – zaklјučio je Đedovac.

Sajam kao prilika za nove kontakte

Na otvaranju 4. Sajma zavičaja bile su prisutne brojne delegacije i zvaničnici, među njima i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić dok je Sajam zvanično otvorio pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

- Pokrajinska vlada i pokrajinski sekretarijat intenzivno podržavaju programe Fonda za izbegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu i podržavaće i u narednom periodu sve programe koje oni realizuju. Vidimo da svake godine imamo povećan broj učesnika i povećan broj izlagača na ovom sajmu pa se nadamo da ćemo od sledeće godine možda manifestaciju održavati više dana pa da se više dana zajedno i družimo. Bitno je da nakon završetka ovog sajma svi znamo i još jednom potvrdimo, a to je činjenica da je Srbija matica svih nas i da Srbija vodi računa i o Srbima koji žive van njenih granica – naglasio je Sofić.

Sajam zavičaja Novi Sad

- Naš grad je postao dom mnogima koji su tokom ratnih dešavanja ostali bez svojih domova i siguran sam da se oni danas ovde osećaju kao svoji na svome. Bitno je da kao narod budemo složni, da budemo tu jedni za druge, da sarađujemo i da se pomažemo. Zato podržavamo ovu i slične manifestacije koje održavaju našu tradiciju –  rekao je zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac.

Na 4. Sajmu zavičaja bila su prisutna i brojna udruženja i organizacije sa našeg područja. Na poziv Fonda i u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Vukovaru svoje štandove i svoj rad su predstavila kulturno-umetnička društva iz Bršadina i Markušice, kao im ZUSOP iz Borova. Takođe, već po tradiciji, svoje mesto na sajmu imalo je i Zajedničko veće opština na čijem štandu je promovisana knjiga o Boboti autora Velјka Maksića, dok se KUD Sloga iz Vukovara predstavio i u zvaničnom delu programa.

- Na predlog Generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića i na poziv samoga Fonda pristali smo da odemo na Sajam zavičaja sa starijom dečijom grupom koja se na sajmu predstavila sa srpskim igrama iz zapadne Slavonije. Sajam zavičaja s obzirom na veliki broj učesnika iz čitavog regiona za nas je bio mesto gde smo mogli steći i neka nova poznanstva, gde smo se mogli dogovarati i o nekim budućim saradnjama, zajedničkim nastupima, gostovanjima. U svakom slučaju ovo je nešto što je dobro osmišljeno i što će, nadam se, trajati godinama – istakao je predsednik KUD-a Sloga Branislav Bijelić.

Četvrti sajam zavičaja okupio je oko 120 organizacija sa više stotina učesnika i nekoliko hiljada posetilaca.