MESDAM otvorio „Čandrljivi muž“

Međudržavni susreti dramskih amatera započeli su 31. maja u Pačetinu predstavom "Čandrljivi muž" režisera Cvetina Aničića.

MESDAM 2019 pačetin

Manifestacija koja u malom selu u blizini Vukovara okuplјa glumce amatere postala je prepoznatlјiva i popularna među dramskim grupama kako u Hrvatskoj tako i susednim državama Srbiji i Republici Srpskoj. Prvi put u Pačetinu gostuju i glumci iz Severne Makedonije što potvrđuje da dramski susreti iz godine u godinu beleže sve veće interesovanje učesnika, ali i publike. Ovogodišnji MESDAM trajaće do 16. juna i donosi 11 pozorišnih predstava među kojima i tri namenjene deci. Organizatori ove, u našim krajevima jedinstvene, manifestacije su pododbor SKD-a „Prosvjeta“ i Kulturno-umetničko društvo „Branko Radičević“ Pačetin, koje ove godine obeležava dve decenije postojana.

– Ove godine je 17 Mesdam i jubilej od 20 godina društva. Mesdam za Pačetin znači jedno lepo iskustvo i veliko druženje i upoznavanje sa srodnim dušama koje vole pozorište. Stvorili smo magnet za mlade da dolaze i prilaze pozorištu. Ovi susreti su za nas jvelika stvar, cele godine radimo i čim završi ovaj mi krećemo i pripremamo sledeći Mesdam. Potrebno je mnogo toga za organizaciju i naravno finansijska sredstva. Pre svih zahvalјujemo opštini Trpinja i SKD „Prosvjeta“ Zagreb, a osim ove dve osovine zahvalјujući kojima Mesdam traje tu su i brojni sponzori koji podržavaju ovu manifestaciju među kojima ZVO i lokalne samouprave u njegovom sastavu – izjavio je predsednik KUD-a „Branko Radičević“ Đorđe Đaković.

Sedamnaesti Mesdam otvorila je dramska sekcija KUD-a „Branko Radičević“ premijernim izvođenjem predstave „Čandrlјivi muž“ koju je napisao Jovan Sterija Popović, a režiju potpisuje Cvetin Aničić.

– Iako je Sterija smatrao da će to biti jedna od igranijih predstava ona to nažalost nije. Ovo je zanimlјiva komedija o muško ženskim odnosima, o haosu, porodici i komšiluku. Glumci su se odlično snašli i ono što je novo je da imamo saradnicu, to je Ilijana Oreščanin koja je uradila sve kostime. Po prvi put glumci imaju svoje kostime i nismo ništa krpili i pozajmlјivali, nego smo namenski šili – rekao je Aničić.

Mladih glumaca ima sve više

Odlična gluma i kostimi oduševili su publiku, mesta u sali ispred letnje pozornice nije bilo dovolјno. Interesovanje je bilo ogromno kao i salve smeha tokom čitave predstave. Glumac Petar Musić glumio je u svakoj predstavi koju su pačetinci igrali, a ovaj put pripala mu je uloga Ostoje.

MESDAM 2019 Pačetin

– Ja sam potišteni muž čandrlјive žene. Muž jeste čandrlјiv, ali njegova je žena još gora. Nezgodna je, sve joj smeta i ništa joj nije dobro, a ja kao muž čandrlјive žene moram sve da slušam. Glumim 20 godina, i jedini sam koji je odigrao sve predstave koje je pačetinski dramski ansambl uradio. Bitno je da se radi i da postoji volјa, jer pripremiti jednu predstavu nije lako. Jako je naporno sve dok ne dođemo do današnjeg dana, znali smo raditi i noću do pola dva – priča Petar Musić.

Mladih glumaca je sve više, kontinuitet u radu pačetinskog dramskog ansambla i Mesdam doveli su do sve većeg interesovanja za glumu. Tako je i petnaestogodišnja Anja Toma iz Bobote prvi put stala na „daske koje život znače“.

– Uklјučila sam se pre 6 meseci, privuklo me to što imaju divnog režisera, jako su smešni, tu su i predivni kostimi te nagrade koje redovno osvajaju. Inače oduvek sam htela da budem glumica i evo sad sam se napokon priklјučila sekciji i jako sam srećna. Treme imam malo, ali znam da smo sve jako dobro uvežbali i da smo jako dobri – rekla je Anja.

Nakon uspešne premijere KUD „Branko Radičević“ dodelio je i posebna priznanja. Povodom jubileja prvi je put ustanovlјena nagrada „Zlatni patak“, statua je dodelјana SKD-u „Prosvjeta“ i opštini Trpinja, a preuzeli su ih generalni sekretar „Prosvjete“ Slobodan Živković  te načelniku opštine Trpinja Miroslav Palić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.