Miholjdansko osvećenje srpske kuće u Borovu naselju

Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara proslavilo je svoju krsnu slavu Svetog Kirijaka Otšelnika – Miholjdan.

osvećenje srpske kuće u borovu naselju

Povodom proslave krsne slave gradskog manjinskog Veća, uz prisustvo članova Veća kao i brojnih gostiju, osvećene su i prostorije novopodignute Srpske kuće u Borovu naselju koja se nalazi uz sam hram Svetog kralja Stefana Dečanskog.

– Iako nisu svi poslovi završeni zaista je prelep osećaj nakon toliko posla, rada, truda i energije kao i ulaganja i saradnje sa svim našim institucijama, videti ovo zdanje u takvom izgledu. Ovo ne samo da je nov nego je i lep i koristan prostor. Mi smo zbog proslave slave i budućih aktivnosti hteli da na današnji dan obavimo i osvećenje ovog prostora kako bi on bio otvoren za sve građane i udruženja, odmah sada. U narednoj fazi čeka nas i opremanje samog objekta, uređenje i nameštanje tih kancelarija koje su tu predviđene i neke multifunkcionalne sale. Mislim da ovaj prostor može služiti našim udruženjima, recitatorima, folklorašima, tamburaškoj sekciji. Sve su to stvari koje će obogatiti život naših sugrađana u Borovu naselju koje će dati novu vrednost ovom prostoru. Za nas je posebno važno što se ovaj prostor nalazi uz našu crkvu i što smo faktički jedno. I prilikom obnove gledali smo da ti prostori budu slični tako da smo i ogradu napravili u istom stilu kao i fasadu. To je prostor koji će našoj zajednici služiti upravo zajedno i sa crkvom – istakao je predsednik VSNM grada Vukovara Dejan Drakulić.

Inicijativa da se u Borovu naselju kupi ili sagradi prostor u kojem će srpske organizacije raditi rođena je još ranije, a konkretne inicijative pokrenute su 2017. godine.

– Kroz razgovor sa ocem Slobodanom Blažićem došli smo u kontakt i stupili u razgovor sa vlasnikom ove nekretnine, našli smo zajednički jezik i kupljen je ovaj prostor koji će imati svoj društveni značaj – navodi Drakulić.

Čin osvećenja slavskog kolača kao i samih prostorija novosagrađene Srpske kuće u Borovu naselju obavilo je više sveštenika Eparhije osečkopoljske i baranjske.

– Velika je radost što smo dočekali ovaj dan da ovaj objekat pre svega nije pust, da ovde nije ruglo za ceo ovaj grad, nego je pun radosti za nas i našu zajednicu. Ovaj objekat služiće i našoj deci i odraslima, organizacijama koje imaju potrebu da rade ovde, a nama sveštenicima je posebno drago što je to na pragu crkve jer čovek kada je na pragu crkve on je na pragu večnosti. Neka da Gospod Bog da se ovde okupljamo što češće, onim povodima kako je to i zamišljeno – naglasio je u svojoj besedi paroh prve parohije borovonaseljske protojerej-stavrofor Slobodan Blažić.

Projekat vredan više od milion kuna

Srpska kuća Borovo naselje (1)

Kumovi slave manjinskog veća ovom prilikom bili su članovi i rukovodstvo Prosvjetinog pododbora u Vukovaru.

– Ova kuća treba da bude kulturni sadržaj dela Vukovara, da se ovde okuplja srpska omladina, da odavde odlaze zadovoljni i da svoje vreme usmere prema srpskoj zajednici jer su nam preko potrebni i da onda i ovaj dan bude upisan u istoriju ove kuće kulture. Tim povodom kao kumovi poklanjamo jednu sliku sa motivom arteškog bunara kako bi ovde dolazili svi oni koji su žedni da se napiju kulture i da budu deo srpske zajednice grada Vukovara – rekao je u ime kumova slave predsednik Prosvjetinog pododbora u Vukovaru Milenko Živković.

Iako objekat još uvek nije završen i predstoje dodatna ulaganja, do sada je za njegovu kupovinu i izgradnju utrošeno više od milion kuna. Sredstva su obezbeđena iz kapitalnih donacija Srpskog narodnog veća za kupovinu objekta, ta iz sredstava kapitalnih donacija Zajedničkog veća opština.