Na redu opremanje dečijeg vrtića u Biskupiji

Predstavnici Eparhije dalmatinske, Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u Regionu Vojvodine, opštine Biskupija i udruženja Žene kosovske doline, potpisali su ugovor o finansiranju završne faze dečijeg vrtića, prvog koji će, nakon poslednjeg rata, biti otvoren na području jedne opštine sa većinskim srpskim stanovništvom u Dalmaciji.

Vaska Radulović 08.09.2021.
Dečiji vrtić u Biskupiji

Episkop dalmatinski Nikodim primio je u manastiru Lazarica narodnu poslanicu u Skupštini Republike Srbije Sanju Lakić, direktora Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duška Ćutila, saborsku zastupnicu Anju Šimpragu, načelnika opštine Biskupija Milana Đurđevića i predsednicu udruženja Žene kosovske doline Radmilu Berić, pri čemu je potpisan ugovor o finansiranju opremanja dečijeg vrtića u opštini Biskupija.

Dečiji vrtić u Biskupiji zajednička je inicijativa i projekat Eparhije dalmatinske, koja je za potrebe ovog objekta Opštini ustupila crkveno zemljište, zatim civilnog i javnog sektora koji su, zajedničkim snagama, učestvovali u obnavljanju i adaptaciji vrtića. Nakon unutrašnjeg opremanja objekta, mesta u vrtiću, po svim pedagoškim standardima, biće za grupu od preko dvadeset mališana, a uključivaće i decu susednih mesta, Polače, Civljana i Cetine koja pripadaju gradu Kninu. Tokom jeseni očekuje se završetak unutrašnjih radova u objektu, a u toku istih biće sprovedena nabavka neophodne opreme za koju je potpisan ugovor o finansiranju, pa se očekuje da će već do kraja tekuće godine vrtić biti u potpunosti završen.

- Zgrada u kojoj se vrtić uređuje nalazi se na zemljištu u vlasništvu SPC, odnosno naše Eparhije, koja je Opštini ustupila pravo gradnje, dok smo se mi ostali potrudili da obezbedimo neophodne dozvole i finansijska sredstva za gradnju. U kninskom vrtiću trenutno imamo oko šesnaest polaznika za ovu godinu, i uz onu decu koja nisu našla svoje mesto u vrtiću tu smo negde da imamo mesta za jednu grupu od oko dvadeset i dvoje mališana - kaže načelnik Biskupije Milan Đurđević.

Njegovo preosveštenstvo Episkop dalmatinski Nikodim, pozdravio je ovu inicijativu i zahvalio gostima na iskazanoj brizi o deci.

- Mnogi, koji nisu najbolje upućeni u ovdašnje prilike, često ostanu iznenađeni kada im kažem da samo u Kninu imamo oko tri stotine dece koja pohađaju pravoslavnu veronauku. Za nas je to pokazatelj da ima budućnosti, da nas ima i da će nas biti ovde, jer taj broj nije trenutan već kontinuitet koji imamo gotovo dve decenije unazad. Zahvalan sam svima na pomoći, ne samo vezano za ovaj vrtić već i za sve ono što radite na području naše Eparhije, jer nam je to ujedno i pokazatelj da nismo zaboravljeni - rekao je, između ostalog episkop Nikodim.

Neophodna sredstva za nabavku vrtićke opreme izdvojio je Fond za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u Regionu, autonomne pokrajine Vojvodine.

- Naš fond je sredstvima pokrajinske Vlade obezbedio 1,8 miliona dinara za ove namene, i drago nam je da smo bili u mogućnosti da tim sredstvima pomognemo rešavanje ovako jedne važne stvari kao što je dečiji vrtić u Biskupiji. Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti doći ponovo i da ćemo ponovo biti u prilici da neke važne projekte zajedno realizujemo na dobrobit naše zajednice - rekao je direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo.

Narodna poslanica u Skupštini Srbije, Sanja Lakić, bila je jedna od poveznica između srpskih institucija i predstavnika lokalnih vlasti u Biskupiji, sa njihovim kolegama iz Srbije. To, kako kaže, smatra svojom dužnošću ali i dugom prema kraju iz kojeg i sama vuče korene.

- Moram reći da je potreba još mnogo. Moj sledeći korak jeste jedan projekat stipendiranja najboljih učenika koji su prošli kroz naš kamp i koji su aktivni u svojoj zajednici kroz očuvanje srpskog jezika i identiteta. Vlada Republike Srbije već ima značajan projekat koji nosi naziv Srbija za Srbe u regionu, i koji nam je plan promovisati krajem septembra ili u oktobru, ali program stipendiranja koji sam već pomenula biće namenjen isključivo deci koja su učesnici kampova od 2017. godine - istakla je Lakić

Čitav proces oko izgradnje vrtića trajao je dugo i iziskivao sredstva prevelika za jednu lokalnu zajednicu. Pored kontinuirane brige o najmlađima, tu je i briga o populaciji starije životne dobi, pa će pomoć matične države biti dobrodošla i u tom pogledu, kažu nadležni.
- Opština je konkurisala na brojne konkurse Ministarstva regionalnog razvoja, ali i drugih ministarstava čija nam je pomoć bila neophodna. Pored brige o deci, mnogo je stvari gde nam je još potrebna saradnja i pomoć matične države. Jedna od važnijih je i starački dom za koji imamo pripremljenu projektnu dokumentaciju i u Biskupiji i u Kistanjama, nadamo se da ćemo u tome imati podršku grada Knina, ali bi nam pomoć matične države bila više nego dobrodošla - poručuje saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga.

Pristigla sredstva iz Vojvodine ubrzaće proces završnih radova u novoizgrađenom objektu pa se očekuje da će, do kraja tekuće godine, najmlađi stanovnici Biskupije imati svoj vrtićki prostor.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.