Najavljeni novi projekti u opštini Krnjak

Opština Krnjak obeležila je Svečanom sednicom 138. godišnjicu prvog pominjanja ove kordunaške opštine većinski naseljene Srbima.

Dušan Velimirović 28.06.2019.
Opština Krnjak

Iako se dan opštine Krnjak inače proslavlja 25. juna, na isti dan kada i Dan državnosti Republike Hrvatske, ove godine je proslava objedinjena sa Smotrom folklora tri dana ranije.

Proslava dana opštine Krnjak započela je himnama Republike Hrvatske i Republike Srbije, a nakon toga okupljenima se obratio predsednik opštinskog Veća Rade Grijaković koji je otvorio svečanu sednicu. Potom je održana i minuta ćutnje za sve preminule meštane s područja ove opštine u proteklih godinu dana.

Okupljenima se obratio i načelnik opštine Krnjak Dejan Mihajlović koji je pričao o istoriji ovog područja te o realizovanim i planiranim projektima u ovoj jedinici lokalne samouprave.

- U prošloj godini smo realizovali meru 7.2 koja se odnosila na komunalnu infrastrukturu. Na taj način smo uložili milion i 500 hiljada kuna za izgradnju nerazvrstanih cesta. Takođe, oko milion kuna smo potrošili na prvu fazu izgradnje dečjeg vrtića, a 350.000 kuna na izgradnju objekta koji će služiti za smeštaj strojeva i opreme te za održavanje komunalnog preduzeća. Osim toga, radili smo i na pripremi projektne dokumentacije koja se kasnije izrealizovala kroz projekat „Zaželi“. Kroz ovaj projekat biće zaposleno 15 žena koje s radom počinju od prvog jula kada ćemo imati i promociju tog programa. Ukupno smo u prethodnih godinu dana realizovali projekte u vrednosti preko sedam miliona kuna iz budžeta – kaže načelnik opštine Krnjak Dejan Mihajlović koji je najavio i nove projekte.

- Trenutno idemo u provođenje izgradnje stočnog sajma. Ishodovana je i dokumentacija za izgradnju parkinga u centru mesta u vrednosti od preko dva miliona. Pripremamo još i dokumentaciju za drugu fazu izgradnje vrtića za šta će nam biti potrebno još oko dva miliona kuna – priča Mihajlović.

Stanovništvo ove opštine se uglavnom bavi poljoprivredom, a staračka struktura stanovništva je dosta nepovoljna s obzirom da su stanovnici uglavnom starije osobe s malim primanjima i relativno niskim stepenom obrazovanja.

- To je posledica loše politike koja se u prošlosti vodila na ovim područjima. Zbog toga je, pored ekonomske, došlo i do ogromne demografske devastacije ovog područja. Pored održavanja infrastrukture, osnovna mera koju provodimo kako bismo ovde zadržali ljude je pomoć pri pisanju projekata OPG-ovcima kako bi na taj način ljudi dobili dodatna finansijska sredstva koja inače nemaju u svom budžetu. U zadnjih nekoliko godina smo uspešno proveli pedesetak projekata za obrtnike i OPG-ovce. Takođe, usmeravamo i neke vlasnike OPG-ova na nepoljoprivredni sektor, odnosno na ulaganje u seoski turizam – zaključuje Dejan Mihajlović.

Na kraju svečane sednice opštinsko Veće uručilo je priznanja zaslužnim meštanima opštine Krnjak. Priznanja za životno delo i doprinos lokalnoj zajednici posthumno su dodeljena prerano preminulim Nadi Radović i Mirku Lisiću. U ime Milana Bandića priznanje je dodeljeno Ani Stavljenić-Rukavini, a takođe su nagrađeni i učenici lokalne Osnovne škole „Katarina Zrinski“ Siniša Matijević i Petar Pilja, koji su inače državni prvaci u modelarstvu.

Proslavi dana opštine Krnjak prisustvovali su načelnik opštine Vojnić Nebojša Andrić, predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Srđan Jeremić, zamenik župana Karlovačke županije Mirko Martinović, pomoćnik ministra poljoprivrede Milan Tankosić, predstavnica grada Zrenjanina Radmila Marković-Maćešić, konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci Vladimir Marjanović, podsekretar u Vladi AP Vojvodine Nebojša Vojnović i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Ivan Bošnjak.