Nastavljena akcija prikupljanja pomoći za Bogosloviju

Sa istoka Hrvatske otpremljena je pomoć za Bogosloviju Sveta tri Jerarha pri manastiru Krka u Dalmaciji.

meso krka Pomoć za Bogosloviju

Ova akcija sprovodi se više od 20 godina, a njeni inicijatori su Samostalna demokratska srpska stranka, Zajedničko veće opština i lokalne samouprave sa srpskom većinom sa prostora istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

– Radujem se što opet mogu da učestvujem zajedno sa lokalnim samoupravama ovde na istoku i našim ljudima koji su se od otvaranja Bogoslovije pa sve do današnjeg dana aktivno uključivali u život Bogoslovije i u njen rad kroz različite vidove pomoći. Ova pomoć pomaže nesmetanom radu Bogoslovije kada je nabavka hrane u pitanju, to je škola internatskog tipa i ova pomoć može da dobrim delom pokrije osnovne njene potrebe  kada je hrana u pitanju – istakao je osečkopoljski i baranjski vladika Heruvim koji je jedan od koordinatora ove akcije.

Kao i prethodnih godina i ovaj put za Bogosloviju je kupljeno oko tonu i po mesa i mesnih prerađevina koje su besplatno prerađene u mesnici Bođirković u Borovu odakle je roba i otpremljena za Dalmaciju.

– Sve zavisi od nas koliko ćemo i kako raspolagati, ali ovo bi moglo da traje gotovo čitavu školsku godinu, barem je do sada tako bilo. Naše reči blagodarnosti su zaista malo za činjenicu koliko nam ova pomoć znači i tim povodom rekao bih jednu našu narodnu izreku da „ko crkvi daje Bogu pozajmljuje, a Bog nikome ne ostaje dužan“. Ove godine u Bogosloviji imamo 29 učenika, nastava se redovno odvija, a učenici su dobri i iz gotovo svih naših krajeva pa čak i iz Amerike. Hvala Bogu sve je u najboljem redu i naša škola pored svih iskušenja i dalje opstaje i radi – naglasio je otac Sevastijan.

Sa organizacijom i odazivom svih donatora zadovoljni su i koordinatori ovogodišnje akcije.

– Od 2001. godine traje ova akcija opština koje su na području delovanja Zajedničkog veća opština, manjinskih veća, a ove godine tu su i županijsko veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, saborska zastupnica Dragana Jeckov, Zajedničko veće opština i naravno, još jednom da spomenem, sve opštine su izdvojile sredstva u svojim budžetima za pomoć Bogosloviji u manastiru Krka i evo, nama je veliko zadovoljstvo da možemo bar jednim delom omogućiti učenicima koji su u Bogosloviji prehranu u toku cele godine. Ovo je iznos koji je dovoljan skoro za celu godinu za potrebe same Bogoslovije. Nadam se da ćemo i ubuduće nastaviti sa ovom manifestacijom, odnosno ovim našim programom i da ćemo dalje moći ispratiti sve potrebe same Bogoslovije – zaključio je predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.