Nikad skromnije, ali ipak obeležen dan početka proboja Sremskog fronta

Delegacija antifašista grada Vukovara položila venac u Borovu naselju i Vukovaru u čast proboja Sremskog fronta i oslobođenja ovog grada od fašističke okupacije.

Proboj sremskog fronta

U ranu zoru na današnji dan 1945. godine počeo je proboj Sremskog fronta, a isti dan od četvorogodišnje fašističke okupacije oslobođen je Vukovar dok su okolna sela oslobođena sutradan. Zbog svima dobro poznate situacije i zabrane društvenih okupljanja, ove godine izostala je velika manifestacija i posete brojnih delegacija kao što je to bio slučaj ranije.

Ipak, u organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara položena su dva venca u znak zahvalnosti borcima Crvene i Jugoslovenske armije koje su učestvovale u završnim operacijama kojima je slomljen fašizam u ovom delu Evrope.

– Naš predsednik Lazo Đokić danas nije tu zbog koronavirusa i ja sam u ime antifašista grada Vukovara položio vence zajedno sa delegacijom. Mislim da je bitno da se to obeleži makar i na ovakav način te da se prisetimo onih koji su položili svoje živote, ne samo za slobodu naše zemlje, već i za slobodu Evrope – rekao je ispred Udruženja antifašista grada Vukovara Dejan Drakulić.

Prvi venac položen je u Borovu naselju kod spomenika podignutog još 1946. godine u čast savezničkim vojnicima koji su poginuli i nestali prilikom neuspelog pokušaja desanta na Dunavu u zimu 1944. godine.

Proboj sremskog fronta tekst

– Danas smo se okupili i odali počast onima koji su dali svoj život za slobodu boreći se protiv fašizma i vodeći se svojom slobodarskom idejom i mladenačkim duhom prevalili stotine i hiljade kilometara i svoj život ostavili ovde da bi svima nama bilo bolje. Mislim da se i danas moramo boriti za ideje antifašizma i promovisati te ideje kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna – istakao je Dejan Drakulić.

Delegacija vukovarskih antifašista drugi je venac položila na spomen-kosturnicu kod bolnice u centru Vukovara u kojoj je sahranjeno 388 žrtava Dudika, 155 boraca 5. Vojvođanske udarne brigade i 52 borca Crvene Armije poginulih krajem 1944. godine prilikom desanta na Dunavu.

Očišćen Dudik

U delegaciji antifašista bio je i predsednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar koji je istakao da su napokon sklonjeni svi grafiti sa Spomen parka Dudik koji su na tom mestu uočeni dve nedelje ranije.

Spomen park Dudik

– Čim smo krajem marta saznali za te grafite reagovali smo odmah kod policije od koje smo zatražili da napravi sve neophodne radnje, a reagovali smo i prema gradskoj vlasti. Ovom prilikom mogu da kažem da je Grad prilično brzo reagovao, a sve bi bilo i dosta brže, međutim gradska firma Komunalac nije bilo u mogućnosti da to adekvatno ukloni. Zato je angažovana firma iz Osijeka koja je to uradila na profesionalan način. Uklonjeni su svi grafiti koji su tamo bili i to mesto, koje je nama od velike važnosti, sada ponovo izgleda onako kako je izgledalo – rekao je Kolar.