Nova pravila za poljoprivrednike u ostvarivanju poticaja

Od ove godine počelo je novi programski period sa kojim je došlo do velikih promena u odnosu na ono što su naši poljoprivrednici do sada navikli, a vezani su za ostvarivanje prava na poticaje u poljoprivredi.

Srđan Sekulić 05.04.2023.
poljoprivreda

U Borovu je krajem marta u organizaciji Poljoprivredne zadruge Brestove međe održano edukativno predavanje na temu novih pravila za poljoprivrednike. Neke stvari u odnosu na prethodni period su ostale iste, a neke su se promenile.

- Ostao je isti osnovni poticaj koji se sad zove intervencije koje će se poljoprivrednicima isplaćivati u iznosu oko 130 evra po hektaru, te preraspodeljeno plaćanje koje je do sada bilo na prvih 20 hektara, a sada se to povećalo na prvih 30 hektara. Zeleno plaćanje koje je do sada jedino bilo uslovljavano, ono je sada ukinuto, dok je kao zamena za zeleno plaćanje uvedena eko šema koju poljoprivrednici mogu da koriste u skladu sa svojim mogućnostima kojih ukupno ima sedam. Jedna od obaveznih eko šema je edukacija koju će pljoprivrednici morati polaziti. Od tih eko šema najzanimljivija je raznolikost useva koju su poljoprivrednici i do sada morali da imaju, ali nisu sva gazdinstva morala da poštuju ovo pravilo. Sa novim pravilima i mala gazdinstva do 10 hektara moraju da imaju minimalno dve kulture, od 10 do 30 hektara tri kulture, a ona preko 30 hektara najmanje četiri kulture. Tu takođe važi pravilo da najzastupljenija kultura može biti na maksimalno određenom postotku, opet u zavisnosti od toga koliko hektara gazdinstvo obrađuje – istakla je savetnik u Ministarstvu poljoprivrede Ružica Kovačević.

Poljoprivrednicima će biti na raspoaganju i druge eko šeme kao što su konzervacijska obrada zemljišta, zatim leguminoze kao i zaštita pašnjaka. Na prijavu poticaja poljoprivrednici moraju doći pripremljeni, moraju tačno da znaju na kojoj parceli šta žele i šta planiraju da rade kao i da kasnije vode računa o obavezama koje su na sebe preuzeli predajom zahteva za poticaj.

poljoprivreda predavanje

Predavanje u Borovu

- Takođe, došlo je i do promene u obavezama koje su se do sada zvale višestruka sukladnost. Tu je došlo i do nekih novina, a poljoprivrednici će ubuduće morati da poštuju plodored, a ove godine uvedeno je i 4 odsto neproizvodnih površina gde svako gazdinstvo u skladu sa svojom veličinom mora da ostavi 4 odsto svojih površina na kojima neće biti proizvodnje. To se odnosi na ostavljanje ugara ili na površine uz pojaseve kao što su kanali ili šume i ove obaveze moraju svi da poštuju – naglasila je Kovačević.

Počele prijave za poticaj

Prijave za poticaje u poljoprivredi krenule su 6. marta, ali se poljoprivrednicima savetuje da ne žure sa prijavama s obzirom na nove mere i pravila koja još nisu usavršena ni u samoj aplikaciji. Rok za podnošenje prijava je 15. maj, a kako je naglašeno ovaj rok će verovatno biti i produžen.

- Sve ove mere kreću već od ove godine jer je počelo novo programsko razdoblje i poljoprivrednici će već sa novim prijavama morati da se pridržavaju tih zahteva koji su definisani pravilnikom. Sva ta pravila definisana su zajedničkom poljoprivrednom politikom svih zemalja Evropske unije u periodu 2023. – 2027. godine – zaključila je Kovačević.

Potrebno je naglasiti i da u indikativnom planu konkursa za 2023. godinu Ministarstva poljoprivrede nema konkursa za mlade poljoprivrednike za kojeg je ranije najavljivano da će biti povećan sa 50 na 75 hiljada evra. Takođe, konkurs za male poljoprivrednike planiran je tek za poslednji kvartal u godini što znači da bi prvi rezultati ovog konkursa i isplata bili tek polovinom sledeće godine.