Nova školska godina – Nove epidemiološke mere i nova školska oprema

U prvi razred upisano je 188 đaka u nastavi na srpskom jeziku i pismu što je broj otprilike isti kao i prošle i pretprošle godine kada je bilo 191 odnosno 181 prvak.

Nikola Milojević 08.09.2020.
Nova školska godina

U tri škole na području grada Vukovara u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu upisano je ukupno 39 prvaka. Njih sedam stiglo je u Osnovnu školu „Dragutin Tadijanović“, što je u odnosu na prošlu godinu kada je ovde bilo pet prvačića malo, ali neznatno povećanje.

Mali broj učenika u ovom slučaju znači i prednost jer deca nisu u obavezi da nose maske tokom nastavnog procesa. Prvog dana škole poštovane su sve mere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a fizička distanca i merenje temperature na ulazu u školu nešto je što je do sada nezabeleženo, a što je ovim prvacima obeležilo prvi školski dan.

- U ovoj školi radim od početka svog radnog veka i pamtim kada smo upisivali četiri do pet paralelki sa po 32 đaka i logično je da ne mogu biti zadovoljna sa današnjim brojem dece. Pripremljeni smo za novi sistem nastave i ja bih želela da on ostane ovakav kao na početku, ali to ne zavisi od nas nego od moguće pojave pozitivnih osoba na virus bilo među zaposlenima, bilo među decom. Možemo ovako funkcionisati mesecima, a možemo se i sutra prebaciti na onlajn oblik nastave. Na to ne možemo uticati – kaže voditeljka nastave na srpskom jeziku u ovoj školi Nada Bogičević Njegić.

Pored sedam prvaka u OŠ „Dragutin Tadijanović“ njih 11 upisalo je OŠ „Nikola Andrić“ dok je ostatak prvaka upisan u OŠ „Siniša Glavašević“. Za sve vukovarske prvake Veće srpske nacionalne manjine pripremilo je poklon bon u iznosu od 100 kuna koje će oni i njihovi roditelji moći da potroše u dve vukovarske knjižare za kupovinu opreme i školskog pribora koji je neophodan svakom đaku. Bonove je prvog dana škole uručio predsednik VSNM-a grada Vukovara Dejan Drakulić.

- Važno nam je da roditelji prepoznaju značaj upisivanja dece na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. To ima i svoje prednosti. Učenika je manje pa im se nastavnici mogu više posvetiti i deca mogu lakše savladati gradivo i bolje ga naučiti. To je jako važno zbog činjenice da nam je veoma stalo do očuvanja kulturnog i verskog identiteta i jezika i pisma. Bez upoznavanja sebe čovek ne može da ceni ni druge. Đaci koji su do sada pohađali ovaj oblik nastave osvajali su takmičenja i iz hrvatskog jezika, ali i iz drugih predmeta i to je jedan od osnovnih pokazatelja roditeljima da su dobro odlučili. Mi tu njihovu odluku možemo samo da pozdravimo i da nam bude drago zbog toga. Dajemo svoj skroman doprinos, želimo deci uspešno školovanje i nadamo se da će upravo oni sutra biti na mestima na kojima mogu dati svoj doprinos društvu i zajednici – ističe Drakulić.

Od Vlade AP Vojvodine stigla pomoć za opremu u iznosu od 3,9 miliona dinara

Poklon bon u vrednosti od sto kuna nije jedino što su prvaci dobili od srpske zajednice, jer je veliku pomoć dala i Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine koja je i ove godine, na inicijativu Zajedničkog veća opština iz Vukovara obezbedila pola miliona dinara da svi oni koji su odabrali ovakav oblik nastave dobiju školske torbe. To se odnosi na svih 16 škola na istoku Hrvatske u kojima se nastava odvija po modelu A, a pored toga, osigurana su i sredstva u iznosu od 3,4 miliona dinara za radne sveske za sve učenike od prvog do petog razreda.

Zbog svega toga učenike su prvog dana školske godine, uz predsednika Zajedničkog veća opština Srđana Jeremića posetili i predstavnici Vlade AP Vojvodine, odnosno direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo te podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović.

Nova školska godina

- Veliko je zadovoljstvo biti ovde na prvi dan škole. Ovde sam kao predstavnik pokrajinske vlade koja je obezbedila školsku opremu za decu koji pohađaju školu po modelu A na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ovo je jedan od najznačajnijih oblika zašite identiteta i ovakav oblik nastave može da posluži kao primer u regionu, ali i celom svetu – kaže Nebojša Vojnović i sam poreklom iz Vukovara i bivši učenik škole čijim je prvacima ove godine imao priliku da poželi dobrodošlicu u školske klupe.

Pomoć iz matične države, za koju predstavnici Zajedničkog veća opština tvrde da nikada nije bila veća, stigla je posredstvom Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Vlade AP Vojvodine.

- Sredstva za nabavu radnih sveski su ove godine udvostručena u odnosu na prošlu godinu što govori o stavu pokrajinske Vlade i nameri da se pruži podrška srpskoj zajednici na ovim prostorima. Danas je prilika da učenicima čestitamo prvi dan škole i da im poželimo puno uspeha. Na njima je da svojim ocenama i svojim znanjem pokažu da su zaslužili sve ovo što za njih činimo, a verujem da će tako i biti – rekao je direktor Fonda Duško Ćutilo.

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić istakao je prvog dana školske godine da je pomoć koja stiže iz matične zemlje još i veća.

- Ovih dana ćemo po svim našim školama razvesti i školski pribor koji je stigao kao donacija Grada Subotice i mislim da nikad spremnije nismo dočekali početak školske godine u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Nećemo stati samo na ovome, a ono što želimo je da intenziviramo besplatne ekskurzije za našu decu u matičnu državu i angažman naše dece u sportskim kampovima i različitim radionicama u Republici Srbiji. Želimo da nivo obrazovanja na maternjem jeziku i pismu postane prepoznatljiv i cenjen i da roditelji vide veliku korist od toga jer će, osim dobrog i kvalitetnog obrazovanja, dobiti jednu dodatnu dobru dimenziju za svoju decu – smatra Jeremić.

U Trpinji zadovoljni sa brojem prvaka

Politička delegacija iz Hrvatske i Srbije posetila je pored vukovarske škole i osnovne škole u Trpinji, Boboti i Borovu gde je prvacima podelila besplatne školske torbe. U Trpinji je ove godine upisano 11 prvaka, a ova škola sada broji ukupno 79 učenika.

Nova školska godina OŠ Trpinja

Prvaci u Trpinji

- Prilično smo zadovoljni tim brojem pošto znamo kakva je situacija i da je dece sve manje. Uspeli smo da okupimo jednu malu i zgodnu ekipicu, a posebno nam je drago što smo mogli da organizujemo ovakav oblik nastave i nismo morali da radimo onlajn ili od kuće. Deca su jedva dočekala, a mi smatramo da je ovo najbolji pedagoški pristup i decu će biti najlakše obučavati na ovaj način. Osigurali smo dovoljan prostor da deca mogu da sede s razmakom i da ne moraju da nose maske što nam je jako bitno. Drago mi je da smo to uspeli jer je škola prilično mala – kaže direktorka OŠ „Trpinja“ Vesna Vujić.