Novi načelnik nastavlja gde je stao prethodnik

Nakon iznenadne smrti načelnika Opštine Šodolovci Mila Zlokape u avgustu prošle godine, njegovu funkciju i obaveze preuzeo je njegov zamenik Dragan Zorić.

Opština Šodolovci Dragan Zorić
Načelnik Opštine Šodolovci Dragan Zorić

Od smrti ovog istaknutog člana srpske zajednice sa istoka Hrvatske, kome je Zajedničko veće opština iz Vukovara odlučilo posthumno dodeliti plaketu, prošlo je nešto više od devet meseci, a isto toliko traje i mandat vršioca dužnosti načelnika Opštine Šodolovci Dragana Zorića.

Zorić je nastavio da radi na temeljima koje je postavio njegov prethodnik pa je tako dovršio provođenje projekata, ali isto tako započeo je i nove.

– Nastavili smo projekte koje je Mile započeo, a neki su još u fazi rada. Pre svega to se odnosi na društveni dom u mestu Ada na kojem radimo kompletnu rekonstrukciju i iznutra i izvana, a finansijska sredstva smo dobili iz fondova Evropske unije. Potrudićemo se da završimo još neke njegove ideje i želje koje je on započeo ili koje je želeo da započne. Među njih spada i staza do groblja u mestu Šodolovci jer inače meštani moraju da idu cestom. Sredstva za taj projekat dobili smo od ministarstva regionalnog razvoja – objašnjava Dragan Zorić projekte koje je nastavio od svog prethodnika.

Osim završetka starih, započinju i novi projekti

Isto tako, Dragan Zorić započeo je i neke nove projekte za koje se nada da bi mogli da budu završeni tokom ove godine. Učestvovali su na 13 konkursa, za neke su dobili sredstva, a neki su i dalje aktivni.

– Do sad smo sredili centar u naselju Silaš, takođe pomoću sredstava ministarstva regionalnog razvoja, a nedavno smo prošli i na konkursu za sređivanje mesnog doma u naselju Palača koje će se takođe sređivati i iznutra i spolja jer je to stari objekat sa starom stolarijom. Takođe, u Silašu smo dobili županijska sredstva za izgradnju dečijeg igrališta. Od Srpskog narodnog veća smo dobili sredstva namenjena za uređenje društvenog doma u Petrovoj Slatini, a u istom mestu napravićemo dečje igralište i sprave za vežbanje sredstvima LAG Vuka – Dunav, a takođe konkurišemo pri županiji za izgradnju betonskog igrališta. Kad bi sve to dobili bila bi idealna stvar za Petrovu Slatinu. Naš cilj je da u svim naseljima ove opštine ponešto od infrastrukture dovedemo u red kako bi išli dalje sa novim projektima – priča Zorić.

silaš opština šodolovci
Centar naselja Silaš.

Prijašnji načelnik izborio se da sva naselja dobiju vodovod, tako da je jedan veliki problem iza Zorića koji kaže da sada opštinska vlast može da se posveti radu na projektu koji bi svim mestima u opštini Šodolovci obezbedio rasvetu, a trenutno je nema samo u Palači.

Modernizovano lokalno komunalno društvo

Jedan od projekata koje je opština dobila još za vreme Mile Zlokape jeste kupovina mini-bagera koji mnogo pomaže rad lokalnog komunalnog-trgovačkog društva čije se središte nalazi u novoj zgradi društvenog doma u mestu Koprivna. U ovom društvu su zaposleni lokalni meštani tako da nema potrebe za spoljnim saradnicima. Novi načelnik je sezonske radnike zaposlio za stalno, a trenutno osmoro radnika radi na vanjskim radovima, a dvoje u upravi društva.

opština šodolovci komunalno trgovačko društvo vojislav stojčić
Vojislav Stojčić ispred parka u Koprivni.

– Društvo se bavi komunalnim delatnostima na području opštine Šodolovci. Obavljamo sve delatnosti osim opskrbe vodom što je u nadležnosti osječkog vodovoda. Kosimo travu, održavamo javne površine, obavljamo pokope, a osim toga obavljamo i građevinske radove na projektima koje opština dobije. Problem je što imamo u nadležnosti čak sedam naselja i osam mesnih grobalja pa dosta teško stižemo sve da obavimo. Tokom meseca imamo po dva košenja, ali sad smo dobro opremljeni sredstvima rada poput krčilica. Stižemo sve jer smo se unazad godinu dana opremili mašinama koje nam olakšavaju rad – kaže direktor Komunalno-trgovačkog društva Opštine Šodolovci Vojislav Stojčić.

Radnike ovog društva zatekli smo kako uređuju travnatu površinu ispred mesnog groblja u naselju Palača.

– Uglavnom kosimo, održavamo zelene površine u opštini. Stignemo sve pomoću nove mehanizacije, iako je velika opština. Dosta mi znači što sam zaposlen, a pogotovo mlađim kolegama koji mogu da ostanu u svojim mestima – pojašnjava svoj posao zaposlenik u Komunalno-trgovačkom društvu Opštine Šodolovci Stevo Mrzić iz Palače.

Ove godine zbog smrti Mile Zlokape nije proslavljen Dan opštine Sveti Vasilije Ostroški koji je prošle godine upriličen prvi put, a neko mirnije obeležavanje otkazano je nakon što su usledile mere uzrokovane pandemijom koronavirusa.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.