Po prvi put proslavljen Dan opštine Šodolovci

Opština Šodolovci je pre tri godine izabrala Svetog Vasilija Ostroškog kao svog zaštitnika, a ovaj svetac je sada po prvi put svečano obeležen kao Dan opštine.

Nikola Milojević 14.05.2019.
Opština Šodolovci

Dan opštine Šodolovci proslavljen je kratkim kulturnim programom i svečanom sednicom opštinskog Veća kojom je predsedavao načelnik opštine Mile Zlokapa. On je u kratkom obraćanju podsetio okupljene na dug put koji je ova opština sa srpskom većinom u Osječko-baranjskoj županiji prošla u poslednjih dvadesetak godina svog postojanja. Prvi budžet ove opštine bio je mizernih 70 hiljada kuna, a sada, nakon Zakona o finansiranju opština koji je izglasan prošle godine, taj budžet iznosi više od šest miliona kuna.

- Mi sad postajemo prava opština jer imamo sredstva da pripremimo projektne dokumentacije za sve ono što želimo da radimo, što ranije nije bio slučaj. Trenutno smo u mogućnosti pa radimo domove kulture, a imamo i dve građevinske dozvole za nerazvrstane puteve. Podigli smo i komunalna ulaganja. Skoro sve radove u opštini izvodi naše komunalno preduzeće. U zadnje dve godine završili smo javnu rasvetu i kompletno vodosnabdevanje za tri naselja koja su bila bez vode. Od ove godine doneli smo i odluku da sufinansiramo vodovodne priključke sa 1.200 kuna što je jedna trećina od ukupnog iznosa – ističe načelnik Mile Zlokapa.

Nakon drastičnog povećanja opštinskog budžeta, u Šodolovcima su trenutno u mogućnosti da razmišljaju čak i o izgradnji i rekonstrukciji sportskih terena u opštinskim naseljima, a znatno su povećana i socijalna davanja.

- Mi smo i ranije bili socijalno osetljivi jer kod nas ima puno siromašnog stanovništva. Reč je o jednokratnim pomoćima ili pomoćima u slučajevima bolesti. Sada smo povećali te naknade, a povećali smo i naknade za novorđenčad sa dve na četiri hiljade kuna. Za redovne studente smo povećali isto toliko, a kompletno sufinansiramo i školski prevoz. Kompletno finansiramo i jednu autobusku liniju od tri kilometra između Paulin Dvora i Hrastina zbog pet srednjoškolaca koje imamo u Paulin Dvoru samo zato što neko neće da promeni vozni red – napominje Zlokapa.

Brojni gosti na proslavi u Šodolovcima

Na svečanoj sednici opštinskog Veća prisustvovali su i predstavnici opštinskih udruženja, susednih opština i institucija sa kojima Šodolovci sarađuju. Ovom prilikom predstavljen je i novi opštinski grb sa motivom Svetog Vasilija Ostroškog kao zaštitnika ove jedinice lokalne samouprave.

Opština Šodolovci gosti

Među brojnim političkim predstavnicima koji su prisustvovali Danu opštine, okupljenima su se obratili zamenik osječko-baranjskog župana iz reda pripadnika srpskog naroda Radomir Čvarković, u ime potpredsednika Vlade i ministra građevine Predraga Štromara saborski zastupnik Stjepan Ćuraj te saborski zastupnik i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac.

- Uprkos brojnim problemima na koje su Šodolovci nailazili još od 1996. godine i Mirne reintegracije, izražavam zadovoljstvo što su međuetnički odnosi ovde oduvek skladni. Moramo raditi više na tome da ti odnosi budu dobra podloga za zajedničku inicijativu različitih političkih faktora pripadnika različitih naroda da se zaustavi iseljavanje i da se povećava zapošljavanje – kaže Milorad Pupovac.

I opštinski načelnik Mile Zlokapa i Milorad Pupovac istakli su i nekoliko problema sa kojima se susreću sve male opštine pa i Šodolovci. Jedan od tih problema je i nemogućnost učestvovanja na pojedinim konkursima ministarstava zbog potrebe otvaranja novih radnih mesta što male opštine nisu u mogućnosti, a drugi veliki problem je raspodela poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Opština Šodolovci nalazi se u Osječko-baranjskoj županiji, a pored naselja po kojem nosi ime, obuhvata još i mesta Silaš, Adu, Koprivnu, Palaču, Paulin Dvor i Petrovu Slatinu. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine ovde je živelo 1.653 stanovnika od kojih je njih više od 80 odsto bilo srpske nacionalnosti.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.