Obeležena 76. godišnjica proboja partizana na Petrovoj gori

Na vrhu Petrovac, najvišoj tački Petrove gore, obeležena je 76. godišnjica proboja partizana na Biljegu te polaganje venaca na spomen obeležju stradalim borcima Narodno-oslobodilačke borbe.

Petrova gora zastave

Godišnjica je obeležena u organizaciji Srpskog narodnog veća i Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske. Na samom vrhu Petrovac nalazi se spomenik narodu Banije i Korduna koji je delo akademika Vojina Bakića. Nažalost, spomenik sagrađen 1982. godine, nakon „Oluje“ je u derutnom stanju te još uvek nije obnovljen.

Predsednik Saveza antifašista Vojnića Nikola Trbojević, izaslanik Franje Habulina, predsednika Saveza antifašista Republike Hrvatske Ratimir Bošnjak i pripadnik antifašista iz Velike Kladuše Sulejman Muhamedagić Sulo u svojim govorima istakli su važnost antifašističke borbe te partizanske bolnice na Petrovoj gori. Osvrnuli su se i na nepovoljan položaj antifašista u Republici Hrvatskoj, naglašavajući da bi njihovo delovanje uskoro moglo da se prebaci u ilegalu.

Dotakli su se i skidanja imena ulica nazavanih po antifašističkim borcima, pogotovo Trga Maršala Tita u Zagrebu i Karlovcu te legalizacije ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni!’

Predsednik Srpskog narodnog veća i Samostalne demokratske srpske stranke, saborski zastupnik Milorad Pupovac složio se s prethodna dva govornika te nabrojao ustaške zločine od osnivanja Nezavisne Države Hrvatske osvrćući se na logore Danica, Jadovno i Jasenovac te na dečji logor u Sisku.

– Nezavisna država Hrvatska je pokazala svoju prirodu, svoju narav, svoje ciljeve i svoja sredstva. Dakle, već desetog aprila u Gospiću počinje s istrebljivanjem lokalnih Srba, i lokalnih komunista, odnosno antifašista i pripadnika levog HSS-a – naveo je Pupovac u svom obraćanju okupljenima.

Takođe, zamerio je Hrvatskoj radioteleviziji na postavljanju prijemnika televizijskog signala na mestu ostataka spomenika stradalima na Petrovoj gori. Izrazio je nadu za izjednačenjem prava svih građana Republike Hrvatske.

– Antifašizam je borba protiv rasnih zakona i politika koje žele stvarati državu na konceptu istrebljivanja drugih naroda i vera, borba protiv imperijalnih politika koje druge narode smatraju drugorazrednim, kao što su nacisti smatrali Slovene, Židove i Rome. Taj antifašizam se treba prepoznati u svakom trenutku i na svakom mestu u našoj zemlji i decu o tome treba podučavati. Da li je to moguće raditi samo na ovakvim skupovima, skupovima sećanja i otimanja od zaborava? Država to može, treba i mora raditi kroz svoje kulturne obrazovne i pravne programe – rekao je Pupovac.

Godišnjicu obeležavanja popraćen je i prigodnim programom u kojem su nastupili članovi kulturno umetničkih društava „Tono Hrovat“ iz Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini, SKD „Prosvjeta“ pododbor Mali Gradac i SKD „Prosvjeta“ pododbor Vojnić.

Obeležavanju su prisustvovali i ambasadorka Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Mira Nikolić, specijalni izaslanici Vlade Republike Hrvatske te predstavnici Antifašističkih udruženja širom Republike Hrvatske i Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini.

Petrova Gora spomenik

Podsećamo, na brdu Petrova gora nalazila se centralna partizanska bolnica koja je delovala od proleća 1942. da bi u maju 1945. godine bila premeštena u Karlovac. Bolnica je spasila mnoge živote na području Korduna i Banije. Akcija proboja ustaškog obruča odvila se sredinom maja 1941. godine. U akciji je učestvovalo 700 partizana nasuprot desetak hiljada ustaško-domobranskih vojnika.