Održana peta škola kaligrafije

U organizaciji Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština i u saradnji sa Eparhijom osečkopoljskom i baranjskom, održana je Letnja škola kaligrafije u manastiru Velika Gospojina u Dalj planini.

Kaligrafija naslovna

Bila je ovo peta po redu škola kaligrafije koja se obično održava pred sam početak nove školske godine. I dok je na prvoj letnjoj školi bila zastupljena samo kaligrafija, već od druge dodani su ikonopisanje, pojanje i veronauka.

– Radionice su bile veoma kreativne, a učenici su pokazivali različita zanimanja, neko je više bio sklon ikonopisanju, neko pojanju, a neko samoj kaligrafiji. Između svih tih radionica bile su zastupljene i sportske aktivnosti koje su takođe bile veoma kreativne – istakla je predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština Milica Stojanović.

Sam projekat se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske, u okviru programa vezanih za održavanje letnjih škola nacionalnih manjina. Program Letnje škole kaligrafije održavao se svih sedam dana u manastiru Velika Gospojina gde su učenici zajedno sa svojim mentorima najpre prisustvovali bogosluženjima, a potom praktičnom delu nastave kao i brojnim vannastavnim sadržajima.

– Smatramo da je ovaj prostor veoma primeren za ovakav program i održavanje jer, ne samo da je manastir prostran, lep i prikladan, nego je tu i vanjski deo gde su oni radili. Cilj nam je da se ovaj program nastavi i dalje i da učenici stalno dolaze ovde – naglasila je Stojanović.

Nazvana po Zahariji Orfelinu

Nastava u okviru Letnje škole kaligrafije krenula je u nedelju 27. avgusta i trajala je sve do 2. septembra. Ove godine u sklopu pomenutog projekta bili su uključeni učenici osnovnih škola iz Mirkovaca, Banovaca, Jankovaca, Sremskih Laza, Jagodnjaka i Negoslavaca.

kaligrafija učesnici

– Deca su se ovde bavila i onom duhovnom dimenzijom i svakodnevno su prisustvovala bogosluženjima jer je i cilj veronauke aktivno učestvovanje u bogosluženju. Oni su na liturgijama pevali, odgovarali, a to su naučili na radionicama pojanja koja su imali ovde. Hteo bih da pohvalim i sve voditelje radionica koji su se zaista trudili da deca dobiju jednu širinu znanja, pogotovo ona znanja koja nemaju priliku da nauče na redovnoj nastavi – naglasio je veroučitelj jerej Srđan Lukić.

– S obzirom na to da su oni prvi put ovde ipak sam uočila da ima učenika koji bi voleli da se bave ovim poslom, ili kaligrafijom ili ikonopisanjem. Na radionicama su radili svoje inicijale koje su potom ukrašavali, a zatim i rečenice iz tekstova naših svetih. Takođe, radili smo i ikone, na taj način sam ih uvela u ikonopis jer im je to bilo u potpunosti nepoznato, dakle kako se rade ikone, koji su počeci, a iz svega ovoga možda sutra dobijemo nekoga od njih ko bi se time bavio – kaže Suzana Vignjević koja je na Letnjoj školi bila zadužena za kaligrafiju i ikonopisanje.

Program Letnja škola kaligrafije održava se pod nazivom Putevima Zaharije Orfelina, odnosno po Zahariji Orfelinu srpskom pesniku, kaligrafi, bakrorescu, rođenom u Vukovaru 1726. godine. Njegova prva Kaligrafija kao priručnik za učenje krasnopisa, otisnuta je 1759. godine u Orfelinovoj bakarnoj tipografiji u Sremskim Karlovcima. Ovu Kaligrafiju Orfelin je radio po narudžbi Ilirske dvorske deputacije u Beču za koju je odlukom carice Marije Terezije nagrađen sa sto dukata. U Patrijaršijskoj biblioteci u Beogradu nalazi se samo jedan poznati sačuvani primerak te knjige.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.