Osječki vatrogasci pomogli vatrogascima iz Silaša

U DVD Silaš iz Osijeka stigla cisterna koja će ovdašnjim vatrogascima pomoći u intervencijama na otvorenom.

Nikola Milojević 17.05.2022.
DVD Silaš

Vozni park Dobrovoljnog vatrogasnog društva Silaš od sada će imati i cisternu sa vodenim topom i ostalom opremom neophodnom za gašenje požara. Novo vozilo rezultat je donacije koju su silaški vatrogasci dobili od DVD-a Osijek-Retfala. Svečana primopredaja vozila odigrala se 15. maja ispred prostorija DVD-a u Silašu, a predsedniku domaćeg vatrogasnog društva Lazaru Telenti saobraćajnu dozvolu uručio je predsednik DVD-a Retfala Dragan Košćak uz želju da im dobro služi, ali da je što manje koriste.

- Ovu FAP cisternu staru četrdesetak godina dobili smo od Javne vatrogasne jedinice Osijek za vreme ratnih događanja i od tada nas je dobro služila punih 30 godina. U oktobru prošle godine smo dobili novu i odlučili da ovu koju smo do sada koristili doniramo nekom društvu koje nema mogućnosti da ga nabavi. Ideja da to bude Silaš došla je zbog toga što su neki članovi dolazili ovde na godišnje i redovne skupštine i jako im se svidelo svaki put. Zato smo se i složili da pomognemo jednom selu koje je na margini našeg vatrogastva, a na marginama je i na druge načine. Naš upravni odbor na kraju je odlučio da ovu cisternu doniramo DVD-u Silaš – kaže Dragan Košćak.

Maj se u Hrvatskoj obeležava kao mesec zaštite od požara, a to je ujedno i mesec kada vatrogasci završavaju pripreme za protivpožarnu sezonu. Silašani su do sada imali kombi i jedno navalno vozilo u koje stane 2.500 litara vode što je bilo nedovoljno za ozbiljnije intervencije. „Vatru gasi, brata spasi“ kaže staro vatrogasno geslo, a u ovoj situaciji osječki vatrogasci ugasili su finansijski požar u vatrogasnom društvu u Silašu.

DVD Silaš tekst

- Naše društvo zaduženo je za svih sedam sela naše opštine, a najudaljenije mesto nalazi se na 25 kilometara od nas. Uglavnom se susrećemo sa požarima na otvorenom i uvek nam je nedostajalo vode. Ranije smo imali problema jer opština nije imala vodovod u nekim mestima i nismo imali gde ni da nadopunjujemo kamion. Sada će nam ovo značiti jer kad odemo negde sa 8.000 litara vode to će biti izvanredno. Gajimo dobre odnose sa svima, a DVD Retfala je zajedno sa nama član Vatrogasne zajednice Osijek. Oni su sada registrovali ovo vozilo na godinu dana i donirali nam ga. Šta možemo drugo, nego da budemo veoma zahvalni – ističe predsednik DVD-a Silaš Lazar Telenta.

Vatrogasno društvo u Silašu postoji od 1984. godine. Danas broje dvadesetak aktivnih vatrogasaca, a kao i svako manje mesto imaju veliki problem sa nedostatkom mladih članova. Dok ne dođu nove generacije tu je Glišo Čolaković (67) koji kaže da je od nastanka društva do danas propustio samo jednu intervenciju.

- To je bilo pre pet godina kada smo sin  i ja otišli u Mačvu i baš je u mojoj ulici goreo jedan senjak. Samo na tom požaru nisam bio. Ukupno je to puno intervencija u životu. Nekada smo znali imati i po šest intervencija dnevno kada gore kukuruz, žito i njive. Bio sam dugo vremena komandir DVD-a, ali sad više ne mogu zbog godina pa sam postao počasni doživotni komandir. Za mene vatrogastvo znači pomoć ljudima i spašavanje imovine i života. To mi je ušlo u srce od početka i ne mogu ga napustiti. Dok sam živ biću aktivan i izlaziću na intervencije – sa ponosom govori Glišo zvani Gigo.

Nakon primopredaje cisterne druženje je nastavljeno i na zajedničkom ručku, a po dobrim druženjima ovi su vatrogasci i nadaleko poznati. Zbog toga su između ostalog, prema rečima članova DVD-a Retfala, i zaslužili ovu donaciju. Dobru saradnju na terenu i van njega Silašani neguju i sa susednim opštinama Vuka, Hrastin i Ernestinovo. Sada kada su bolje opremljeni nadaju se da će im se priključiti još neko od mlađih stanovnika opštine kako bi na njih preneli ovaj plemeniti i neophodni poziv.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.