Osnovan pododbor Prosvjete u Borovu naselju

U okviru Srpskog kulturnog društva Prosvjeta od sada će delovati i pododbor „Lipovača-Borovo naselje“ koji obuhvata ova dva vukovarska naselja.

Nikola Milojević 30.10.2023.
Prosvjeta Borovo Naselje

Srpsko kulturno društvo Prosvjeta ima sada 53 pododbora na nivou čitave Hrvatske nakon što je u Srpskoj kući u Borovu naselju 29. oktobra održana osnivačka skupština najmlađeg među njima. Pododbor će nositi ime „Lipovača-Borovo naselje“ jer obuhvata ova dva izdvojena vukovarska naselja sa značajnim brojem pripadnika srpske zajednice. Za predsednicu Prosvjete u Lipovači i Borovu naselju izabrana je profesorka srpskog jezika u Srednjoj tehničkoj školi Nikola Tesla i v.d. direktora Srpskog kulturnog centra Jelica Lipovac Dudaš. Funkcije potpredsednika i sekretara obavljaće Ljiljana Bajac Nikolić i Tatjana Lipovac, a u predsedništvu pododbora biće još i Andreja Vukosavljević te Nikola Živković.

Prosvjeta će svoje sedište imati u Srpskoj kući u Borovu naselju, a ovaj ogranak aktivan je već dve godine samo što je do sada funkcionisao kao sekcija u okviru vukovarskog pododbora. Imaju četrdesetak članova i još tridesetak dece koja ovde idu na folklornu i dramsku sekciju. Govoreći o planu rada u narednom periodu novoizabrana predsednica istakla je da će raditi sve ono što i do sada, samo će to sada biti u okviru pokrenutog pododbora.

- Sigurna sam da ćemo nastaviti da radimo odlično kao i do sada i da ćete svi biti zadovoljni, pre svega roditelji. Mi smo u ove dve godine pokrenuli neke ustaljene programe koje sami organizujemo, a tu su i smotre i manifestacije na kojima smo učestvovali i na kojima ćemo i dalje učestvovati. U januaru ćemo imati novogodišnju, božićnu i svetosavsku priredbu, a zatim i priredbu povodom osmog marta. Ići ćemo na takmičenje Dani ćirilice u Bavanište. Nakon toga u maju ćemo imati prolećni koncert i smotru recitatora, a učestvovaćemo i na proslavi Prvog maja u Adici. U drugom delu godine učestvovaćemo na Brankovim i Višnjićevim danima. Za sam kraj godine u planu je da organizujemo kreativne dečije radionice povodom predstojećih praznika. Slične radionice održavamo i u danima oko Vaskrsa, a plan je da idemo i u Lapovo gde smo i ove godine bili na Školi folklora – istakla je Jelica Lipovac Dudaš.

Osnivačku skupštinu vodio je generalni sekretar SKD Prosvjeta Slobodan Živković, a pored članova osnivača prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar, predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić, predsednik Prosvjetine koordinacije za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem Svetislav Mikerević i potpredsednica Prosvjete Radmila Latas.

- Veselim se ovom događaju, a posebno me veseli što imate četiri dame u predsedništvu. Želim vam puno uspeha i da budete vredni kao i do sada. Sve što ste osmislili je jako lepo, pogotovo što ste sve to već i radili kao što ste rekli. Nudim vam pomoć i saradnju za sve što će vam trebati. Predsednica sam i Borovskog pododbora i nismo daleko i stojimo vam na raspolaganju. Od sada smo u istoj kući, a to je SKD Prosvjeta – rekla je Radmila Latas.

- U okviru Koordinacionog odbora za za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem ovo će biti 19. pododbor na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. Vi ste svojim dosadašnjim radom pokazali da zaslužujute ovo mesto u Prosvjeti, a želim i da vam se zahvalim što ste do sada učestvovali na mnogim manifestacijama u okviru koordinacije. Drago mi je što ovde ima različitih osoba i što mogu osmišljavati programe koji nisu samo folklor tako da svi zajedno očekujemo da će ovo biti jedan od boljih Prosvjetinih pododbora u budućnosti – dodao je Svetislav Mikerević obraćajući se okupljenima.

Srpsko kulturno društvo Prosvjeta najstarija je srpska kulturna i prosvetna institucija koja deluje u Hrvatskoj. Nagodinu će obeležiti 80. godina od osnivanja. U 53 atkivna pododbora broji više od dve hiljade članova.