Osvećena i tronosana obnovljena crkva u Pačetinu

Na pravoslavni praznik svetog sveštenomučenika Grigorija i svetog Mihaila kijevskog koji se proslavlja 13. oktobra po novom kalendaru, u Pačetinu je tronosan i osvećen hram Prenosa moštiju svetog Nikolaja Mirlikijskog. Tom prilikom u časnu trpezu položene su čestice moštiju svetog kneza Lazara.

Srđan Sekulić 15.10.2018.
Crkva u Pačetinu hram Prenosa moštiju svetog Nikolaja Mirlikijskog

Sam čin tronosanja i osvećenja pačetinskog hrama obavio je vladika osečkopoljski i baranjski Heruvim uz sasluženje više sveštenika i monaha. Generalna obnova crkve u Pačetinu započela je 2012. godine i za to vreme u potpunosti je obnovljen njegov vanjski deo, ali i unutrašnji delovi hrama gde je bila neophodna obnova. Hram je obnovljen isključivo prihodima vernika, ktitora i priložnika, te institucija, pre svega opštine Trpinja i Srpskog narodnog veća.

- Pačetin je malo selo koje ima do 400 stanovnika, pretežno su to paorska domaćinstva, ljudi koji se bave zemljoradnjom, ne baš imućnog stanja, ali uprkos tome odaziv meštana je bio odličan. Zaista svako je svoju leptu dao u skladu sa svojim mogućnostima i ne mogu reći ništa nego da sam jako zadovoljan sa svojim parohijanima, osvetlali su obraz i svojih predaka i moj lični, a sigurno i obraz svoga potomstva – istakao je pačetinski paroh protonamesnik Nenad Kesonja.

Crkva u Pačetinu sagrađena polovinom 18. veka

Izgradnja crkve u Pačetinu posvećene Prenosu moštiju svetog Nikolaja Mirlikijskog počela je 1752. godine, a njeno osvećenje izvršio je pakračko – slavonski episkop Sofronije Jovanović 27. avgusta 1755. godine. Samo u 20. veku crkva je nekoliko puta obnavljana najpre 1908. godine, potom pedesetak godina kasnije kao i 1986. godine.

Ikonostas pačetinskog hrama izgrađen je 1910. godine, a delo je poznatog slikara Ivana Tišova. Pre njega, u hramu se nalazio ikonostas koji je oslikao Đorđe Rakić iz Neština 1891. godine. Tokom Drugog svetskog rata hram je pretvoren u rimokatolički, a ustaše su oštetile ikonostas i parohijski dom, te opljačkali deo crkvenog inventara. Takođe, ova crkva oštećena je i u poslednjem ratu kada je 1991. godine pogođena sa položaja hrvatske vojske granatama koje su oštetile oltarski deo.

- Pamtim kako je ova crkva izgledala pre, u mom detinjstvu, od sredine pedesetih godina prošlog veka kada je ovde sveštenik bio Jovan Papić. Bila je u jako lošem stanju, zidovi su bili razrušeni toliko da se čovek mogao provući između njih. Takođe, bedemi i ograda oko crkve bili su u potpunosti devastirani – kaže predsednik crkvenog odbora Dragoslav Rašić.

Lepotu hrama čini narod

Nakon Svete arhijerejske liturgije od strane vladike osečkopoljskog i baranjskog Heruvima i pačetinske parohije zaslužnim pojedincima i institucijama uručene su gramate i zahvalnice.

Crkva u Pačetinu hram Prenosa moštiju svetog Nikolaja Mirlikijskog

- Kad god se ovde u Pačetinu naša zajednica okuplja treba da pristupate svetoj čaši u ovome prelepom hramu koga ste obnovili koji je zaista dika i ponos našega naroda na ovim prostorima. Lepota hrama je upravo u vama verni narode, jer uzalud su hramovi i bilo koje druge zidine ako nema našega naroda. Upravo ste vi koji činite crkvu Božiju, vi koji ste dali svoje priloge da ovaj sveti hram zablista danas u ovako lepome svetlu. Bez naroda crkva Božija nije crkva, bez naroda nema ni sveštenika u jednome mestu, a jedino ako je narod tu onde je tu i potreba duhovna, gde dolazi sveštenik i prinosi Bogu žrtvu od svih i za sve – naglasio je u svojoj besedi vladika Heruvim.

Činu osvećenja i tronosanja hrama u Pačetinu, te Svetoj arhijerejskoj liturgiji u novoobnovljenom hramu Prenosa moštiju svetog Nikolaja Mirlikijskog, prisustvovali su brojni vernici iz samog mesta, ali i iz drugih parohija kao i predstavnici društvenog i političkog života Srba sa ovog područja.