Ozrensko-posavsko veče okupilo borovske Ozrence i njihove goste

Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine iz Borova organizovalo 14. po redu Ozrensko-posavsko veče.

Slavko Bubalo 31.10.2023.
ozrensko veče zusop

Članovi i simpatizeri Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine (ZUSOP), njih 160 i njihovi gosti iz Republike Srpske i Srbije okupili su se 28. oktobra na 14. Ozrensko-posavskoj večeri na kojoj su se družili i uživali uz zvuke svojih tradicionalnih narodnih instrumenata violina i šargija.

Skup je održan u novoj svečanoj sali na stadionu borovske Sloge, a domaćine i njihove goste  zabavljala je izvorna grupa „Stanovski zvuci” iz Doboja, koji u Borovu gostovali i prošle godine.

– Došli smo u Borovo na poziv naših prijatelja da uveličamo ovo slavlje. Bili smo i prošle godine i bilo nam je jako lepo. Uvek se rado odazivamo jer ovde žive dobri ljudi i ovo je jedno jako lepo dešavanje. Muzika koju izvodimo je izvorna, uz šargiju i violinu, što ljudi, poreklom s Ozrena i iz Posavine jako vole – rekao je Pero Ninković, jedan od članova ove grupe.

Udruženje koje je osnovano 2009. godine i koje danas broji više od 300 članova i na ovaj način pokazuje da je za svaki rad potrebna sloga, po čemu su Ozrenci poznati i mogu svima da posluže za primer. Slavlje su uveličali i posebni gosti.

– Imali smo i posebnog gosta na ovogodišnjem okupljanju u liku dosadašnjeg generalnog konzula Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića, koji je imenovan na novu dužnost ambasadora u Slovačkoj. Gospodina Nakića proglasili smo i za počasnog člana našeg udruženja, što nam je velika čast. Bili su nam i gosti iz Petrova, Broda, Brčkog, Šamca, Šida i Novog Sada tako da je ovo veče kruna našeg rada u toku godine koja već polako prolazi – kaže predsednik ZUSOP-a Rajko Lukić.

Prisustvovali mnogobrojni gosti

Sad već bivši Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić zahvalio se na priznanju kojim je, kako je rekao, izuzetno počastvovan.

– Posle izvesnog vremena evo me ponovo u Borovu, nakon nedavnog koncerta Ansambla „Kolo”. Na poziv svojih prijatelja iz Borova, Trpinje i Negoslavaca, uvek ću se odazvati, naravno ako mi to dozvole obaveze, budući da uskoro stupam na novu dužnost. Što se tiče ovog priznanja, prijatno sam iznenađen. I ja i moja porodica smo izuzetno počastvovani. Ne znam kako da se ovim ljudima više zahvalim i odužim. Trudiću se, kao i do sada, da im uvek izađem u susret, na svaku njihovu molbu, želju ili zajednički projekat. Nadam se da znaju da u meni imaju pravog prijatelja do kraja života – poručio je Nakić.

ozrensko veče zusop

U Borovu je bila i delegacija Opštine Petrovo s načelnikom Ozrenom Petkovićem.

– Rado se odazivamo svake godine. Hvala predsedniku Rajku Lukiću i svim članovima ovog udruženja što nas ne zaboravljaju. Petrovo i Borovo su dve bratske opštine, koje veže mnogo toga. Kad god dođem u Borovo vidim pozitivne pomake, posebno kada je reč o infrastrukturi, na čemu čestitam opštinskom rukovodstvu - rekao je Petković i tom prilikom pozvao pobratime iz Borova da uskoro posete terme „Ozren” i manastir Svetog Nikole na Ozrenu.

Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine sa sedištem u Borovu osnovano je u oktobru 2009. godine, s ciljem negovanja tradicije i običaja Ozrenaca i Posavljaka koji su se na vukovarsko područje doselili pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Rad Udruženja sufinansira i pomaže Opština Borovo.