Pakračani boravili u prijateljskoj Budvi

Delegacija srpske zajednice iz Pakraca provela je nekoliko dana u Budvi gde se sastala sa predsednikom opštine Markom Carevićem.

Pakrac Budva Milan Kozlović Marko Carević Nikola Ivanović
Milan Kozlović, Marko Carević i Nikola Ivanović

Zamenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović i predsednik VSNM-a Pakrac Milan Kozlović posetili su Budvu gde je tokom 1991. godine boravilo više od hiljadu i po izbeglica iz iz ovog grada. Predstavnici srpske zajednice iz Pakraca su ovom prilikom uputili i reči zahvale za smeštaj Pakračana u Budvi tokom izuzetno teških trenutaka.

Pakrac i Budva su i ranije imali višedecenijsku saradnju tokom koje su uspostavljani kontakti na kulturnom, sportskom i ekonomskom planu. Kontakti između Budve i Veća srpske nacionalne manjine Pakraca obnovljeni su 2017. godine, kada je predsednik Skupštine opštine Budva Đorđe Vujović posetio Pakrac i prisustvovao proslavi krsne slave VSNM-a Pakrac Male Gospojine.

Protekli susret dvaju delegacija bio je prilika za prepoznavanje daljnjih mogućnosti saradnje u pogledu kulture, turizma i EU fondova, kao i međusobno upoznavanje o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori i Srbiji. Delegaciju Pakračana primio je predsednik opštine Budva Marko Carević, dok je domaćin tokom cele posete bio savetnik predsednika opštine Budva za međuopštinsku saradnju Đorđe Vujović.

Delegacija srpske zajednice Pakraca prisustvovala je u subotu 28.februara i u Podgorici na liturgiji i litiji te time dala podršku pravoslavnoj crkvi i narodu Crnoj Gori.