Panjički višeboj privukao i takmičare i publiku

Sportsko-rekreativni centar „Panjik“ bio je 30. juna domaćin tradicionalnog višeboja starih sportova. Organizator ove manifestacije bilo je lokalno udruženje koje se zove po centru u kojem se takmičenje odvilo.

Dušan Velimirović 02.07.2019.
Višeboj Panjik Trpinja povlačenje konopa

Višeboj je oduvek privlačio takmičare da pokažu svoje umeće u više različitih sportskih disciplina. Za olimpijske višebojce važi pravilo da su najraznovrsniji sportisti na planeti. Međutim, trpinjski višeboj nije olimpijski, nego spoj, narodu zanimljivijih, tradicionalnih sportskih nadmetanja.

Sunčano nedeljno jutro privuklo je na obalu trpinjskog jezera Panjik mnogobrojne takmičare i posetioce kako bi ispratili sportska nadmetanja svojih prijatelja i poznanika. Domaćini i gosti iz okolnih mesta mogli su svoje umeće da okušaju u sedam starih, odnosno u onim sportovima koja nemamo često priliku da pratimo na sportskim televizijskim programima. Discipline u kojima su se takmičari nadmetali bile su: pecanje na plovak, skok u dalj, nošenje jajeta u kašici, trčanje u džaku, kamena s ramena, povlačenje konopa i obaranje ruku.

- Pošto ovog događaja nije bilo prethodne dve godine, a sad smo ponovo dobili prostor na kojem ga možemo održavati, ko god dođe, dobro je došao, nije nam bitan broj takmičara, već da se zabavimo. Osim našeg udruženja, takmičenju je pomogla opština Trpinja, ali i mnogi drugi pojedinci. s ovom manifestacijom započeli smo 2012. godine, a sad već polako prerasta u tradiciju. Ljudi se prijavljuju na takmičenja, nebitno na koja, važno je da učestvuju. Mlađim učesnicima najzanimljivije je pecanje na plovak. U goste su nam došla razna udruženja s našeg područja s kojima već dugo sarađujemo – kaže organizator i član udruženja „Panjik“ Predrag Tovilović.

Takmičari bez posebnih priprema

Najuspešniji takmičar bio je domaći predstavnik Ognjen Tovilović koji je pobedio u skoku u dalj i bacanju kamena s ramena i na taj način opravdao status favorita u ove dve discipline. Iako bi se na prvi pogled pomislilo da Ognjen nema šanse protiv krupnije građenih takmičara u disciplini bacanja kamena s ramena, ovoga puta prevladala je sjajna tehnika kod izbacivanja.

Višeboj Panjik Trpinja Ognjen Tovilović bacanje kamena s ramena

Ognjen Tovilović baca pobednički hitac.

- Nisam posebno trenirao, ali već par godina osvajam gde god da odem. Valjda sam talentovan za te sportove. Bio sam na do sada na nekoliko takmičenja. Na Ličkom višeboju i na Ozrenu sam takođe bio u vrhu, a pobedio sam na borovskoj Savulji. Osim skoka u dalj i bacanja kamena s ramena, planiram da se oprobam i u penjanju uz banderu ukoliko to bude na nekom takmičenju. Ovde smo uglavnom kako bi se zabavili u „trećem poluvremenu“ – priča Ognjen.

Najveću pažnju publike privukla je jedina timska disciplina – povlačenje konopa. Bez obzira što su domaćini imali nekoliko ekipa, trofej su odneli gosti iz Vere.

- Mi smo se prijavili jer smo pravi sportisti za tu disciplinu. Nije baš bilo nekih priprema, ali fizički smo jaki. Važno je da smo uveličali ovu manifestaciju i slavili. Već smo se takmičili u Borovu gde smo osvojili treće mesto. Sve zavisi od ekipe, koja nije uvek identična, jer ne mogu uvek svi članovi da se takmiče isti dan – zadovoljan je postignutim rezultatom član pobedničke ekipe Nedo Đokić.

Osim takmičarskog, ova manifestacija je imala i humanitarni karakter pa su tako posetioci i takmičari mogli da ostave dobrovoljni novčani prilog za jednu mladu sumeštanku koja se trenutno nalazi na transplantaciji bubrega u Zagrebu.

Kako to obično biva na ovakvim dešavanjima, nakon takmičarskog dela usledilo je popularno „treće poluvreme“ gde su posetioci uživali uz hranu, piće i muziku.