Parastos srpskim žrtvama u Trpinji

U Trpinji je u sredu 26. avgusta održan pomen srpskim žrtvama tokom rata devedesetih godina u ovom selu u blizini Vukovara.

Dušan Velimirović 28.08.2020.
Trpinja parastos žrtvama rata srđan danguzović marko šukunda srđan lukić

Svake godine na ovaj dan u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg Trpinjci se prisećaju sumeštana stradalih u ratu od 1991. do 1995. godine. Nakon liturgije, služen je parastos, a koljivo i obeležja pomena pripremile su porodice poginulih Trpinjaca.

- Samo to sećanje na naše najmilije, sama uspomena na njih, predstavlja naš izraz ljubavi koju osećamo prema njima, odnosno kao što je i sama liturgija sećanje, tako i sećanje na nekog znači da je on večno sa nama – kaže paroh trpinjski jerej Marko Šukunda.

Svetom liturgiju predvodio je jerej Srđan Danguzović koji je u ratnim zbivanjima izgubio oca. Takođe, predvodio je i parastos na trpinjskom groblju, a sasluživali su jerej Marko Šukunda i paroh vinkovački jerej Srđan Lukić.

- Trpinja je dosta složno selo i odziv ljudi je bio, ako možemo tako da kažemo, zadovoljavajući, a službi su prisustvovali i politički zvaničnici ove opštine. Nakon pomena na groblju, obišli smo grobove stradalih, a potom je usledila trpeza ljubavi – rekao je Marko Šukunda.

U ratnim dešavanjima od 1991. do 1995. godine poginulo je 13 stanovnika Trpinje.

Tagovi