Parastosi u znak sećanja na progon Srba iz zapadne Slavonije

U Jeminovcu i Okučanima održani komemorativni skupovi povodom egzodusa stanovnika zapadne Slavonije i Bilogore u jesen 1991. godine.

Srbi Hr 13.12.2020.
progon Srba iz zapadne Slavonije Zapadna Slavonija parastos

Međunarodni Dan ljudskih prava obeležava se desetog decembra, a Srbi iz zapadne Slavonije taj dan obeležavaju i kao Dan sećanja na stradanje stanovništva požeških sela 1991. godine. Hrvatske vlasti donele su još krajem oktobra naredbu o evakuaciji 26 srpskih sela Požeške kotline, a domove je tada napustilo više od 2.000 ljudi. Nakon evakuacije počinje palež i pljačka, a u rano ujutro 10. decembra Hrvatska vojska kreće u akciju na tri sela koja su odbila naredbu o evakuaciji. Tom prilikom je, prema podacima srpske zajednice, ubijeno više od 40 civila koji su ostali u svojim selima. Nakon te akcije još je 600 kuća pokradeno i zapaljeno zajedno sa pomoćnim poljoprivrednim zgradama koje je svako domaćinstvo imalo. Za ove zločine niko nije odgovarao.

Povodom sećanja na egzodus i stradanje, srpska zajednica iz Zapadne slavonije podigla je spomen obeležje u selu Jeminovac pored koga je i ove godine održan pomen i komemoracija, uz pridržavanje maskimalnih epidemioloških mera. Pomen je služio paroh požeški protojerej Aleksandar Bijelić, a okupljene je pozdravio i podsjetio na okolnosti stradavanja civila predsednik Veća srpske nacionalne manjine Pakračko-slavonske županije i zamenik pakračke gradonačelnice Nikola Ivanović.

Vence su položili delegacije Ambasade Republike Srbije, Požeško-slavonske županije, Srpskog narodnog veća, Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i gradova Lipika, Pakraca i Požege, Samostalne demokratske srpske stranke i Udruženja antifašista i antifašističkih boraca iz Pakraca i Požege.

Liturgija i u Okučanima

U nedelju 13. decembra održana je u pravoslavnoj crkvi u Okučanima i liturgija, odnosno pomen stradalom stanovništvu zapadne Slavonije. U porti hrama Svetog Dimitrija podignut je 2019. godine krst sa spomenikom žrtvama rata, a četiri manjinska veća zapadnoslavonskih županija dogovorila su se da svake godine 13. decembra, zajedno sa pravoslavnom crkvom održavaju molitvena sećanja na stradanje i egzodus stanovništva zapadne Slavonije.

- Sećamo se stradanja više stotina civila, egzodusa preko 80.000 Srba, bezrazložnog paljenja sela i razaranja hiljada domova. Kao Hrišćani molitveno se sećamo svih stradalih u ovom ratu – poručeno je u Okučanima.