Pesme i proza inspirisani Ozrenom

U Borovu 26. aprila održano književno veče, u organizaciji Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine i Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" podobora Borovo.

Književno veče u Borovu drugo je po redu u organizaciji Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine i borovske Prosvjete. Kulturno – umetnički program organizatori su osmislili kao veče zavičajnih pesnika u želji da lokalnom stanovništvu približe književnost koja kao motiv u sebi nosi rodni kraj velikog broja Borovčana.

– Večeras u programu uglavnom učestvuju pesnici amateri koji su već objavili nekoliko knjiga. Imamo jednu specifičnu poeziju koja je kako ja kažem bosansko-ozrenska, kroz njihova dela se pojavljuje Ozren kao jedan lajt motiv što se meni izuzetno dopada i daju nam nešto drugačiji stil nego stil naših domaćih pesnika amatera. Veoma interesantno je da čujemo kako rade i naravno da se upoznamo i nastavimo da sarađujemo – rekla je predsednica borovskog pododbora SKD Prosvjete Sretenka Čaović.

Književno veče osmislili su i u saradnji sa Prosvjetom organizovali članovi Udruženja Srba Ozrena i Posavine.

– Pored svih aktivnosti koje naše udruženje obavlja želeli smo da promovišemo i književnost našeg kraja.Ovo je drugo po redu književno veče, prošle godine imali smo četiri učesnika, a večeras ih je šest i očekujemo da narednih godina taj broj i dalje raste – optimističan je predsednik ZUSOP-a, Rajko Lukić.

Tri promocije

Među šest književnika, učesnika ove večeri, čak su tri autora imala promociju svojih dela. Zbirke pesama borovskoj publici predstavili su Jovo Dimić iz Republike Srpske I Anđelka Spasojević iz BiH. Knjigu naslova „Ozren na nišanu“ u Borovu je, 26.aprila, predstavio Milorad Mijatović. Rođen je na Ozrenu, ali poslednjih 30 godina živi u Cirihu, međutim rodni kraj nije zaboravio, u knjizi je zabeležio sećanja na detinjstvo i podatke o humanitarnoj akciji koju je pokrenuo tokom poslednjeg rata.

Književno veče publika Ozren

– Knjiga je objavljena 2010. godine i tiče se perioda ratnih dešavanja od 1992. do 1995.godine odnosno rada jednog humanitarnog društva u Švajcarskoj. Kraljica Ozren iz Ciriha, je humanitarno društvo koje su osnovali ljudi poreklom sa Ozrena u vreme kada se desio nesretni rat. Radili smo do pada Ozrena 1995. godine, a zabeležio sam dosta podataka iz kojih je nastala ova knjiga. Ona ne samo da opisuje ta dešavanja nego i život jednog dečaka sa Ozrena, njegovo odrastanje, snove i stvarnost. Vraćao samo se kroz tu knjigu u prošlost, opisao sam dosta običaja iz mog kraja i knjiga je posvećena mojoj porodici i prijateljima – priča Mijatović.

Tokom večeri čitani su i stihovi borovskih pesnika Dragana Nedića-Gagelje i Miljane Nedić, program je upotpunjen narodnim pesmama u izvođenju pevačke grupe Koreni i pevačke sekcije Zavičajnog udruženja.