Petrovdan u Gorskom kotaru i zapadnoj Slavoniji

Petrovdan je veliki pravoslavni praznik, a tradicija njegovog proslavljana opstala je do danas i u onim mestima u Hrvatskoj u kojima srpskog naroda ima veoma mali broj.

Petrovdan Vojni tuk tekst

U Vojnom Tuku u Gorskom kotaru održana je liturgija i proslavljen praznik Svetih apostola Petra i Pavla kojeg pravoslavni vernici obeležavaju 12. jula. Ovo je i slava ovog malog mesta koje je nekad bilo u sastavu opštine Delnice, a danas se nalazi u opštini Mrkopalj.

Selo je 1991. godine imalo 56 stanovnika, a 20 godina kasnije upola od toga, dakle svega 28 stanovnika. Malobrojni meštani i njihovi gosti okupili su se u hramu izgrađenom 1759. godine i posvećenom upravo apostolima Petru i Pavlu. Liturgiju je služio sveštenik Miloš Orelj iz Drežnice. Goste je dočekao domaćin Rajko Mamula, a stigao je veliki broj gostiju iz obližnjih Moravica koji tradicionalno na ovaj dan dolaze u Vojni Tuk.

Petrovdan Vojni tuk naslovna

Među ostalim gostima događaj su uveličali i konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci Vladimir Marjanović, načelnik opštine Mrkopalj Josip Brozović, predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Vrbovskog Milan Vukelić, zamenik gradonačelnika iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine grada Vrbovskog Đorđe Busić. Liturgiji je prisustvovao i značajan broj meštana i bivših meštana koji su na lokalnom groblju posetili grobove svojih najmilijih i svojih predaka.

Svečano i u Donjim Grahovljanima

I brojne druge crkve širom Hrvatske posvećene su Svetim apostolima Petru i Pavlu između ostalih i ona u Donjim Grahovljanima nedaleko od Pakraca. Kod hrama sagrađenog 1746. godine, a devastiranog 1991. i ove se godine okupilo domaćih i gostiju kako bi prelomili slavski kolač i proslavili seosku slavu. Tome je prethodila liturgija i kratko obraćanje sveštenika Đorđa Teodorovića.

– Uvek i svake godine kažemo da smo srećni što našu svetinju, u kakvom god stanju da se nalazi, prepoznajemo kao svetinju i da se ovde okupljamo. Bilo je godina i kada se nije dolazilo, ali danas smo srećno što se iznova ovde okupljamo. Ova crkva je zaštićena kao spomenik kulture i ušla je u program obnove Ministarstva kulture, ali svedoci smo da je poslednje dve godine sve usporeno zbog pandemije. Do sada smo kupili kompletan crep i građu te se nadamo da će ove godine krenuti pokrivanje ove naše crkve. To ćemo napraviti da ova crkva dalje ne propada. Prvi korak u očuvanju naših svetinja je dolazak u njih – rekao je u svom govoru ispred crkve protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović.

Nakon toga usledilo je i kratko veselje uz pesmu i igru koju je pripremio pakrački i lipički pododbor Srpskog-kulturnog društva „Prosvjeta“. Manifestaciju su zajednički organizovali Prosvjeta i VSNM grada Pakraca, a pored meštana prisustvovali su i zamenik požeško-slavonske županice Nikola Ivanović, zamenica pakračke gradonačelnice Mirsada Damjanović Popović i predsednik Prosvjete Darko Derenj. Od predratnih dvestotinak meštana, prema popisu stanovništva od pre deset godina U Donjim grahovljanima je živelo svega tridesetak meštana.