Polomljen krst u dvorištu pravoslavne crkve u Požegi

Polomljeni krst zatekao je u nedelju ujutru pre liturgije požeški sveštenik. Vandalski čin osudio i gradonačelnik.

polomljeni krst u Požegi

U dvorištu pravoslavne crkve Sv.Georgija u Požegi tamošnji paroh Dejan Šarić zatekao je jutros srušen i polomljen mermerni krst. Sve se, najverovatnije dogodilo tokom noći.

– Kada sam ustao, imao sam šta da vidim. Srušen je krst ispred crkve. Dvorište je tokom noći zaključano i neko je morao da preskoči ogradu kako bi to napravio. Verujem da je reč o nedelu pojedinca, slučajnog prolaznika koji je možda bio u pijanom stanju. To je zasigurno delo pojedinca i nije odlika naroda koji živi ovde u Požegi – izjavio je paroh Šarić za portal Požega.eu, koji je zbog ovog čina nedeljnu liturgiju otkazao.

Rušenje krsta osudio je i požeški gradonačelnik Željko Glavić.

– Osuđujem takvo bezumno, necivilizacijsko ponašanje i izražavam duboko žaljenje zbog vandalskog čina koji je potpuno u suprotnosti sa vrednostima koje Požega živi – rekao je gradonačelnik Glavić.

Ovaj vandalski čin na svojoj fejsbuk stranici osudio je i zamenik Požeško-slavonske župana iz redova srpske zajednice Nikola Ivanović.

– Povodom vandalskog čina, rušenja i razbijanja krsta u dvorištu crkve Sv.Georgija u Požegi, najoštrije osuđujem ovaj nehrišćanski i necivilizovan čin pojedinca. Nadam se da ćemo krst što pre obnoviti i da će njegova obnova potaknuti nastavak izgradnje tolerantnijeg društva u Požegi i županiji – rekao je koji je zajedno sa predsednikom požeškog Veća srpske nacionalne manjine Borivojem Miljevićem i predsednikom požeškog SDSS-a Daliborom Grabusinom posetio požeškog paroha Dejana Šarića.

Na mestu događaja policija je obavila uviđaj, a istraga će, nadamo se, pokazati ko je taj kome smetaju srpska pravoslavna verska obeležja.