Pomoć prijateljima iz manastira Svete Ane

Veće srpske nacionalne manjine Opštine Negoslavci, u saradnji sa saborskom zastupnicom Draganom Jeckov, organizovalo je radnu akciju u manastiru Svete Ane u Donjoj Vrijesci.

Dušan Velimirović 20.05.2020.
VSNM Opštine Negoslavci manastir svete ane dragana jeckov episkop jovan

Negoslavčani već dugo održavaju prijateljstvo sa igumanijom manastira Svete Ane sestrom Gerasimom, a ovaj put održana je radna akcija u kojoj su Negoslavčanke i Negoslavčani iscepali drva, pokosili travu i napravili boks za manastirskog psa.

- Već nekoliko godina posećujemo manastir Svete Ane, odnosno od kad se u njemu nalazi monahinja Gerasima. Nekoliko puta sam povela žene da obiđu ovaj manastir i naprosto želeli smo da pomognemo i oživimo ovo mesto. To traje već nekoliko godina. Ovo je područje gde je veoma bujna vegetacija i zbog toga je bila potrebna košnja travnatih površina, kao i rezanje i nošenje drva. Bilo nas je tridesetak i uradili smo dobar i konkretan posao kako bismo olakšali samotan život sestre Gerasime – priča saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

Manastir Svete Ane, ženski je manastir, a nalazi se na pola puta između Daruvara i Grubišnog Polјa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

- Nekoliko puta sam rekla da imamo mali broj monahinja i svakako da zaslužuju da se srpska zajednica na adekvatan način o njima i stara. Ja, kao neko ko brine o ženskom aktivizmu, uvek iniciram i neke aktivnosti koje teku u tom smeru – zaklјučuje Dragana Jeckov.

Pre same radne akcije, na dan Svete Fotine Samarjanke, služena je liturgija koju je predvodio paroh virovitički jerej Jovica Gačić, a volontere na radnoj akciji obišao je i episkop slavonsko-pakrački Jovan.