Poziv na mržnju u Vinkovcima – uhvaćeni počinioci, reagovala i zastupnica Jeckov

Na pravoslavni zavetni krst u centru Vinkovaca neko je pre desetak dana zalepio nalepnicu sa obešenim čovekom i detetom sa natpisom „srpsko porodično stablo“.

Nikola Milojević 22.03.2023.
krst vinkovci

Policajci iz Policijske stanice Vinkovci pronašli su i proveli kriminalističko istraživanje nad tri maloletnika zbog sumnje da su u ovom gradu počinili krivično delo Javno poticanje na nasilje i mržnju jer su na spomen obeležju pravoslavne crkve pričvrstili papir s neprimerenim sadržajem, saopšteno je juče iz Policijske uprave Vukovarsko-sremske. Reč je o događaju o kojem je nekoliko dana ranije saopštila Osečkopoljska i baranjska eparhija, a na nalepnici se našao motiv obešene starije osobe i deteta uz natpis na engleskom jeziku „Srpsko porodično stablo“.

Srpski zavetni krst u centru Vinkovaca oskrnavljen je u noći sa 14. na 15. mart, a za trojicu maloletnika dostavljena je krivična prijava Opštinskom državnom tužilaštvu za mlade u Vukovaru. Nalepnicu sa kojom se poziva na ubistvo i mržnju prema Srbima pokazala je u svom današnjem govoru u Saboru i zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

srpsko porodično stablo Dragana Jeckov krst vinkovci

- Ova grozna slika sa još groznijom porukom školski je primer poziva na nasilje i mržnju usmerena prema određenoj grupi zbog etničke pripadnosti. Jasno prema kome, prema Srbima i srpskoj zajednici. Povećanju učestalosti govora mržnje i ksenofobičnim izjavama kao i rasističkim ispadima prema stranim radnicima svedočimo svakodnevno, ali baš zato ako je potrebno svakodnevno treba na njih upozoravati i reagovati. Ograditi se od mrzitelja, ograditi se od ovakvih poruka i njihovih namera jer su njihove namere pogubne za uređeno i civilizovano društvo. A tome smo takođe kroz istoriju svedočili – rekla je Dragana Jeckov i dodala zašto je važno reći „ne“ svakom obliku govora mržnje.

- Danas se ova slika zove „srpsko porodično stablo“, sutra se može zvati drugačije, stablo nekog drugog naroda ili grupe, ali njena poruka uvek će biti poziv na mržnju prema onima koji se zovu ili izgledaju drugačije. Ne zaboravimo da nacionalizam, šovinizam i rasizam u svojem začetku lako metastazira u još gori oblik, ukoliko ih se ne nadzire .A ovu sliku, nju ću ostaviti na mesto gde i pripada, u smeće – rekla je Dragana Jeckov.