Pravoslavni spomenici na drenovačkom groblju na meti vandala

Nepoznati vandali oštetili su šest nadgrobnih spomenika na pravoslavnom delu groblja u Drenovcima, na istoku Hrvatske.

groblje drenovci
Foto: telegram.hr; privatna arhiva

Ukupno šest nadgrobnih spomen ploča na pravoslavnom delu groblja u Drenovcima uništio je jedan ili više nepoznatih počinilaca o čemu je portal Telegram.hr dobio potvrdu od pročelnika Upravnog odeljenja za opšte, pravne i komunalne poslove te opštine Mate Matijevića.

O tom događaju se u utorak kratkim saopštenjem oglasila i Policijska uprava vukovarsko-sremska, pritom ne navodeći da se radi o nadgrobnim spomen pločama na pravoslavnom delu groblja.

U svom saopštenju ističu kako su ploče oštećene u periodu između 10. i 13. novembra navodeći pri tome da „policija traga za počiniocem protiv kojeg će nadležnom državnom tužilaštvu podneti kaznenu prijavu za kazneno delo Povreda mira pokojnika”.

Deo pravoslavnih nadgrobnih spomen ploča je polomljen, a deo oštećen.

„Sve nas je zatekla vest da su ti nadgrobni spomenici uništeni. To je katastrofa, ne znam kome takvo šta može pasti na pamet” – rekao je pročelnik Matijević u izjavi koju prenosi Telegram i naglasio da su skrnavljenje na groblju nadležnim institucijama prijavili čim su to primetili, a Telegram doznaje da ovaj slučaj skrnavljenja pravoslavnih nadgrobnih spomenika na ovom groblju nije prvi, što je potvrdio i Matijević. Naime, prema njegovim rečima, slična stvar dogodila se i pre nekoliko godina.