Predsednica u Belom Manastiru: „U referendum se ne mešam, ali poštujem volju naroda“

Trećeg dana svog boravka u Osječko-baranjskoj županiji predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posetila je u nedelju Beli Manastir.

kolinda grabar kitarović beli manastir

Na samom ulazu ispred zgrade gradske uprave Belog Manastira, predsednicu Kolindu Grabar Kitarović dočekao ju je gradonačelnik Tomislav Rob sa saradnicima. Iza zatvorenih vrata gradske većnice predsednica je održala radni sastanak s predstavnicima grada i županije.

-Glavne teme sastanka su bile stanje u kompaniji  Belje d.d., koja zapošljava oko hiljadu radnika odnosno njena sudbina u slučaju “Agrokor”, te kako će se ishod nagodbe odraziti na privredu u Baranji. Druga važna tema je bila prenamena nekadašnje kasarne  u poslovne ili civilne svrhe, jer je ona trenutno devastirana i neuseljiva. S obrzirom na to da je predsednica i vrhovni komandant vojnih  snaga smatramo da po tom pitanju može imati uticaj – izjavio je gradonačelnik Tomislav Rob.

Predsednica još jednom podržala „volju naroda“

Predsednica Grabar Kitarović, osvrnula se i na sadržaj referendumskog pitanja o promeni izbornog zakona, ali smatra da volju naroda treba poštivati. Isto tako dodala je kako bi, kada se govori o ustavnosti, trebalo preispitati i odluke nekih gradonačelnika koji nisu dopustili prikupljanje potpisa.

– Očito taj referendum šalje poruku naroda da je nezadovoljan političkim strukturama, što treba biti poruka svima nama da se zamislimo nad time kakav je odnos prema ljudima. Kad je reč o ustavnosti tog pitanja, o tome može odlučiti samo Ustavni sud, bez ikakvog pritiska politike. U referendum se neću mešati,  jer su to preporuke Venecijanske komisije da se političari ne mešaju u građanske inicijative – rekla je predsednica.

Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan

Takođe je potvrdila  i da se pre prikupljanja potpisa sastala sa liderkom udruženja „U ime obitelji“ Željkom Markić.

– Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan. Htela sam čuti od Markić koji su ciljevi. Rekla je da će razdvojiti pitanje izbornog zakona od pitanja prava pripadnika, odnosno zastupnika manjina. Nismo to objavljivali jer se nisam htela mešati u postupak prikupljanja potpisa i mislim da je ta odluka pravedna i korektna – istaknula je Grabar Kitarović.