Predstava „Poslednja šansa“ zabavila žene pred 8. mart

Beogradska glumica Suzana Petričević gostovala u Srpskom domu u Vukovaru sa predstavom „Poslednja šansa“ koja na pozorišnim daskama igra već 14 godina.

Poslednja šansa Suzana Petričević

U susret Međunarodnom danu žena u Udruženju žena Negoslavčanke odlučile su da u Vukovar dovedu monodramu „Poslednja šansa“ u izvođenju glumice Suzane Petričević. Komedija po tekstu književnice Mirjane Bobić Mojsilović igrana je 4. marta pred punom salom Srpskog doma kao poklon ženama koje su bile apsolutna većina u publici, a ovom predstavom su nakon uspešne realizacije prethodna dva projekta prošle godine zvanično započele i aktivnosti projekta „Žene sa istoka 3“.

– U narednom periodu ćemo održavati kreativne i edukativne radionice na različite teme među kojima je i tema nasilja nad ženama, a bavićemo se i nekim poznatim ženama kao što su Sonja Savić i Jovanka Broz. Održavaćemo i edukativne radionice sa ciljem da motivišemo žene da se što više uključe na manjinske izbore koji nam predstoje ove godine. Ova predstava je naš poklon damama, a ženama poručujemo da budu jake i hrabre, da se nose sa svim životnim izazovima, a da u svemu tome ostanu svoje koliko god je to moguće. U ovim vremenima, čini mi se, najteže je sačuvati sebe od svih stvari koje nam se u svakodnevnom životu dešavaju – kaže predsednica Udruženja žena Negoslavčanke Biljana Pejić.

poslednja šansa predstava

Ova predstava se na pozorišnim daskama igra već više od jednu deceniju. Reč je o komediji u kojoj se ismeva današnje društvo, a glavni lik pokušava da pronađe muža kroz učestvovanje u rijaliti programu. U predstavi je bilo puno muzičkih elemenata i pesama u koje se nekoliko puta uključivala i razdragana publika.

– Prvi put igram ovde u Vukovaru, a najveća sreća za svakog glumca i umetnika je puna sala. Zahvaljujem se divnim ženama koje su ovo organizovale. Predstava govori o našim posrnućima i o tome dokle smo sitgli te šta je sve potrebno da bi čovek uspeo. Od čoveka se traže sve negativne vrednosti kojima mora da se podredi. Posebno je to istaknuto kod današnjih devojaka koje moraju da u sebe ugrađuju razne delove tela misleći da će na taj način da steknu samopouzdanje, a to samopouzdanje je u nama. Nije samopouzdanje da uđeš u neku prostoriju pa da ti se svi dive, nego da kad uđeš u tu prostoriju o tome uopšte ne razmišljaš – rekla je pre nastupa glumica Suzana Petričević.

S obzirom na to da se je predstava u Vukovaru organizovana povodom nadolazećeg 8. marta koji se u svetu obeležava kao Dan žena pitali smo ovu beogradsku glumicu koja je njena poruka ženama.

– Žene su se pre više od sto godina prošetale ulicama Njujorka i borile za našu ravnopravnost, a mi ćemo se ove godine eventualno prošetati tržnim centrima u potrazi za nekim cipelama na popustu što uopšte nije loše, ali kad sve uporedimo ostaje veliko pitanje šta je nama ta ravnopravnost u stvari donela. Po mom mišljenju najbitnije je da u danu, nedelji ili mesecu imamo trenutke u kojima ćemo biti srećne i zadovoljne. Ako imamo vremena da odvojimo za svoju decu, porodicu, prijatelje i prijateljice, to treba da nam budu trenuci koji nas ispunjavaju. Lepota života je satkana samo od tih malih sitnih trenutaka i što je više tih lepih bisera to će nam biti bolje. Pustite brigu i neka živimo život bez armatura i dodatnih delova tela, sa jednom mišlju da jesmo dovoljne takve kakve jesmo – mišljenja je Suzana Petričević.

Publici se putem video poruke obratila i spisateljka Mirjana Bobić Mojsilović koja je nedavno bila i gošća Udruženja žena Negoslavčanke, a nakon predstave glumica Suzana Petričević doživela je ovacije u trajanju od nekoliko minuta što je dokaz da je predstava bila pun pogodak te da su žene zaista uživale u ovom osmomartovskom poklonu.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.