Predstavnici ZVO-a se sastali sa predsednicom Grabar–Kitarović

Delegacija Zajedničkog veća opština sastala se sa Kolindom Grabar–Kitarović i upoznala predsednicu sa problemima srpske zajednice u dve najistočnije hrvatske županije.

Srbi Hr 07.11.2018.
Predstavnici ZVO-a se sastali sa predsednicom Grabar – Kitarović

Zagreb, 06.11. – Predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar–Kitarović i savetnik predsednice za unutrašnju politiku Mate Radeljić primili su delegaciju Zajedničkog veća opština koju su činili predsednik ZVO-a Srđan Jeremić, zamenik župana Vukovarsko–sremske županije Đorđe Ćurčić, zamenik župana Osječko–baranjske županije Radomir Čvarković te predsednik odbora za ljudska prava ZVO-a Jovan Vlaović.

Delegacija ZVO-a je izrazila zabrinutost zbog rasta govora mržnje i izraza netolerancije prema Srbima, kao i zbog nepotpunog sprovođenja zakona kojima se regulišu prava nacionalnih manjina.

Takođe, izneseno je viđenje položaja srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, posebno na područjima obuhvaćenim mirnom reintegracijom, pre svega misleći na probleme zapošljavanja, prenosa osnivačkih prava na opštine i manjka investicija na ovim područjima.

Predsednicu je zanimala celokupna problematika srpske zajednice u Hrvatskoj kao što su Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, zapošljavanje, obrazovanje, kulturna i prosvetna autonomija, poštovanje zahteva i saradnja sa vlastima u Republici Hrvatskoj.

Predsednica je izrazila uverenje kako pojedini problemi proizlaze iz nepovoljnog gospodarsko – demografskog stanja koji pogađaju sve stanovnike i koje treba rešavati saradnjom lokanih i državnih vlasti.

Takođe, predsednica Grabar–Kitarović je napomenula da nerešena pitanja iz nedavne prošlosti još uvek opterećuju suživot te da je potrebno istražiti sve ratne zločine, za koje nema zastare ni abolicije, pri čemu ne sme biti kolektivne stigmatizacije jer je odgovornost uvek lična. Ujedno je za ukupan napredak suživota od najveće važnosti nastavak međudržavnog dijaloga između Hrvatske i Srbije, posebno zajednički rad na rešavanju problema pronalaska svih nestalih osoba.