Preobraženjske svečanosti u Dalmaciji

Dalmatinska Bukovica proslavila je praznik Preobraženja Gospodnjeg. Naročito svečano bilo je u Kistanjama, ali i u manastiru Krka.

Preobraženje Manastir Krka episkop Nikodim episkop Longin

U navečerje Preobraženja Gospodnjeg održana je svečana sednica manjsinskog veća u Kistanjama, a potom je održana i promocija dugo čekane knjige „NK Bukovica, 1969-2019, jedna priča“. O knjizi su govorili autor Ljupče Mandić, lektor Veljko Popović, kao i zamenik opštinskog načelnika Borislav Šarić.

Podsećanje na vreme kada je fudbalski entuzijazam bio glavna tema nekadašnjih kistanjskih omladinaca, izazvalo je buru emocija, kako kod samog autora knjige, tako i kod prisutnih na promociji. Bila je to prilika da se Kistanjci prisete i svih onih koji su, ne samo u fudbalu, već i u svim sferama života nekadašnjih Kistanja dali svoj veliki doprinos.

Nakon promocije knjige održana je predstava kragujevačkog pozorišta „Alo, alo“, a u predstavi su glumili Saša Pilipović i Jasmina Dimitrijević.

Sutradan, na sam dan praznika Preobraženja Gospodnjeg, u manastiru Krka, u prisustvu brojnih vernika, Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkopi, dalmatinski Nikodim i srednjezapadnoamerički Longin, zajedno sa sveštenstvom Eparhije dalmatinske.

Preobraženjskoj liturgiju prisustvovali su i predsednik Srpskog narodnog veća i saborski zastupnik Boris Milošević, ambasadorka Srbije u Republici Hrvatskoj Mira Nikolić, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, gradonačelnik Knina Marko Jelić, kao i srpski predstavnici u lokalnim zajednicama Severne Dalmacije.

Episkop Longin održao nadahnjujuću besedu

U svojoj besedi Episkop srednjezapadnoamerički, a nekad episkop dalmatinski Longin govorio je o značaju praznika Preobraženja Gospodnjeg.

– Današnji praznik je od izuzetnog značaja za istoriju Spasenja roda ljudskog, jer se Gospod preobrazio da bi nama pokazao i poučio nas da i mi treba stalno da rastemo, da se preobražavamo i menjamo se na bolje. Ovaj praznik je vrhunac Otkrovenja Božjeg, jer Hristos je bio obasjan nestvarnom svetlošću i čule su se reči Boga Oca, ‘Ovo je sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji, Njega poslušajte!’ Naši preci su podigli, sačuvali i brižno negovali dalmatinske svetinje istakavši da u jednoj takvoj svetinji mi se danas Bogu molimo – rekao je episkop Longin i objasnio razliku između prošlosti i sadašnjosti.

Preobraženje Manastir Krka episkop Nikodim episkop Longin

– Oni možda nisu znali da čitaju Sveto Pismo, ali su ga živeli, za razliku od nas danas koji možemo da citiramo mnoga mesta iz Biblije, ali često živimo kao da Hristos uopšte nije ni dolazio. Ako tako živimo, nećemo imati nikakvih zasluga pred Bogom, zato kada se popnemo na Goru, kao što se kaže o Preobraženju, ta Gora, koja je naša Crkva ustvari, treba da bude mesto mira, radosti i slobode u kojoj osećamo svu jačinu Božije ljubavi. Neka je slava Bogu i Svetom Arhangelu Mihailu koji nas je sabrao danas da okusimo malo od te žive vode, koja ne presušuje i od koje se ne žedni, da se pričestimo nebeskim hlebom, hranom od koje se nikada ne gladni, a koja je najvažnija. Kada se pričešćujemo mi se na čudesan, nama neshvatljiv način, sjedinjujemo sa Gospodom i našim venama teče Njegova krv, ali treba da se trudimo da budemo dostojni, makar malo. Zato ne bi trebalo da nam bude teško da u svojim srcima nosimo našu veru, kao što ona nosi nas, da nosimo svoga Boga, Boga ljubavi. Ne bi trebalo da nam bude teško da volimo i ne bismo smeli nikada da posumnjamo u njegovo prisustvo, jer On nije negde gore daleko, nego uvek sa nama i oko nas – poručio je episkop Longin.

Na Svetoj Liturgiji dosadašnji namesnik manastira Krke jeromonah Sevastijan (Gordon) postavljen je za igumana, a krčki sabrat jeromonah Amvrosije (Lazarević) dobio je čin protosinđela.

Nakon Svete Liturgije upriličen je prigodan kulturno-umetnički program, kao i trpeza ljubavi za sve prisutne.

Preobraženje Manastir Krka

U večernjim časovima., na platou ispred hrama Svetih Ćirila i Metodija u centru Kistanja održan je kulturno-umetnički program na kome su nastupili kulturno-umetničko društvo “Bukovica“ iz Kistanja, pevačka grupa „Nikola Tesla“ iz Kragujevca, pevačka grupa „Crnućanke“ iz Gornjeg Milanovca, ojkačka radionica „Duga iznad Krke“, te trubački orkestar Dragana Pavkovića „Dragačevske trube“ iz Guče.

Pored Borisa Miloševića, predsednika Srpskog narodnog veća iz Zagreba, Preobraženjskom saboru u Kistanjama prisustvovao je i predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Rađenović.

Preobraženje Gospodnje bar je na kratko oživelo Severnu Dalmaciju. To je bila prilika da se sretnu rođaci i prijatelji, da se prisete uspomena iz ranijih vremena, ali i da jedni drugima kažu da će u ovim krajevima biti bolje, da će se preobraziti ovaj deo Dalmacije.

1 KOMENTAR

Komentariši