Prijem za osnovnoškolce koji su bili uspešni na takmičenjima

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić i predsednica Odbora za obrazovanje ove institucije Milica Stojanović primili su juče učenike i njihove mentore koji su na raznim školskim takmičenjima osvojili jedno od prva tri mesta, a koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Nagrađeni učenici zvo školska takmičenja

Ukupno 13 učenika uspešno je predstavilo svoju školu na takmičenjima iz matematike, informatike, istorije, geografije te srpskog i hrvatskog jezika.

– Na takmičenju je bilo 20 pitanja vezano za književnost i 20 vezano za gramatiku i pravopis. Nisam imao mnogo vremena za pripremu jer je informacija o održavanju takmičenja došla u zadnji čas. Nastavnica mi je poslala materijale pa sam sam vežbao kući. Iako je bilo malo vremena za pripremu, nije bilo teško usprkos svim obavezama koje imam na kraju školske godine. Znači mi mnogo što pohađam nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu jer volim da znam svoju istoriju, jezik i kulturu. Poruka svima je da upisuju nastavu na srpskom jeziku jer treba da vole svoje i poštuju tuđe – priča šampion takmičenja iz srpskog jezika, učenik osmog razreda vukovarske Osnovne škole „Siniše Glavaševića“ Marko Vukelić.

Šampioni takmičenja i iz hrvatskog jezika

Zanimljivo je da je učenica koja se školuje po manjinskom modelu obrazovanja ove godine osvojila i prvo mesto iz hrvatskog jezika. Bolja od svih učenika koji su se takmičili na nivou Vukovarsko-sremske županije bila je učenica sedmog razreda Osnovne škole „Siniše Glavaševića“ iz Vukovara Sanja Veselinović.

– Pripremala sam se sa nastavnicom na dodatnim časovima gde smo zajedno prolazili kroz materijale. Nije bilo toliko teško, ali je bilo zahtevno da se pripremam za takmičenje, uz sve ispite što smo imali redovno u školi. Na županijskom takmičenju bila sam najuspešnija u konkurenciji desetak pobednika sa međuškolskih takmičenja. U poznavanju hrvatskog jezika pomogla mi je i činjenica da učim i srpski jezik pošto učimo sličan sadržaj pa se neko gradivo poklopilo, tako da sam mogla dodatno da vežbam i na hrvatskom i na srpskom – objašnjava pobednica županijskog takmičenja iz hrvatskog jezika.

Nagrađeni učenici zvo školska takmičenja marko vukelić srđan jeremić
Predsednik ZVO-a Srđan Jeremić i Marko Vukelić

Kao i Marko, i Sanja je imala poruku za učenike i roditelje koji se dvoume u vezi upisivanja dece na nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

– Drago mi je što idem na nastavu na srpskom jeziku i što pišem ćirilicu i nije mi teško da učim i srpski i hrvatski jezik, a kao što sam već rekla, to mi samo pomaže u postizanju boljih rezultata na takmičenjima – poručuje Sanja.

Na poklon dobili kapitalna dela srpske književnosti

Učenici su i nagrađeni knjigama koje predstavljaju kapitalna dela srpske književnosti, a odluka o nagradama donesena je na poslednjem Odboru za obrazovanje ZVO-a.

– Uvek vodimo računa da nagrade budu knjige koje će tokom kasnijeg školovanja deci biti korisno i primenjivo, a što ne mogu da kupe u trgovinama i knjižarama u Hrvatskoj. Naš odbor vodi podjednako brigu o svim uzrastima naših učenika, od predškolskog odgoja pa do srednje škole, čak i o upisima na fakultete pa i kasnije kad dođu u doba da nađu poslove. Ulaže se mnogo napora, ljubavi i volje kako bi se održale naše obrazovne institucije na ovom prostoru – kaže predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić čestitao je nagrađenim učenicima na postignutim uspesima te im zahvalio što su izabrali da se školuju po manjinskom modelu obrazovanja te na taj način čuvaju svoj srpski identitet.

– Ono što mi je drago, a što sam čuo u razgovoru sa decom je to da im nije problem što uz hrvatski jezik uče i srpski. To je njihov maternji jezik. Svaki Srbin treba da zna svoj jezik, tradiciju, kulturu i običaje. Time nikoga ne ugrožava, već naprosto afirmiše sebe i ono što jeste. Danas sam rekao deci da uvek vole ono što jesu, da poštuju tuđe i različitosti, ali ipak da se ponose svojim kao što su to činile i generacije pre njih –zaključuje Jeremić.