U Vukovaru održano Međuškolsko takmičenje iz srpskog jezika

Zajedničko veće opština i Aktiv za srpski jezik u petak su bili organizatori školskog takmičenja iz predmeta srpski jezik.

Jadranka Jaćimović 07.06.2021.
Takmičenje iz srpskog jezika

Učenici osmih razreda koji obrazovanje i vaspitanje stiču u školama na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu na području Vukovarsko-sremske i Osječko- baranjske županije nadmetali su se 4. juna u znanju iz srpskog jezika. U Osnovnoj školi „Siniše Glavaševića“ u Vukovaru održano je Međuškolsko takmičenje koje po četvrti put organizuje Zajedničko veće opština i Aktiv za srpski jezik.

-  Ovo takmičenje se odvija pod nešto drugačijim okolnostima zbog pandemije. Zato smo ove godine škole zamolili da pošalju samo po jednog predstavnika osmog razreda kako se ne bi stvarala gužva. Takmičenje ima veliki značaj i za srpski jezik kao predmet a naravno i za srpsku zajednicu. Trudićemo se i sledećih godina da se takmičenje održava. Ove je godine trebalo da se pridruži i nacionalna grupa predmeta, ali zbog posebnih uslova i pandemije odlučili smo se na minimalni broj takmičara, ali da održimo kontinuitet – rekla je predsednica Odbora za obrazovanje ZVO Milica Stojanović.

Pravo učešća na ovom takmičenju imaju učenici osmih razreda koji se školuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i to po modelu „A“. Predstavnici trinaest osnovnih škola suočili su se sa takmičarskim pitanjima koja su osmislili nastavnici.

- Svake godine imamo 40 pitanja od kojih je 20 pitanja iz književnosti, a 20 iz gramatike od 5. do 8. razreda. Testovi su jednostavni i osmišljeni su tako da pokažu znanje učenika. Do sada su se takmičila po tri učenika iz svake škole, a ove godine imamo po jednog učenika iz svakog osmog razreda iz matičnih škola. U dve županije Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-sremskoj imamo 16 matičnih škola i 10 područnih. Naravno đaci iz područnih škola ne dolaze na takmičenja jer su to učenici od 1. do 4. razreda – objasnila je savetnica za srpski jezik i predsednica Aktiva za srpski jezik Jadranka Radošević.

Domaćin Međuškolskog takmičenja iz srpskog jezika po drugi put je OŠ „Siniše Glavaševića“ u kojoj se po modelu „A“ obrazuje 160 učenika.

- Drago nam je da smo domaćini i da možemo poželeti dobrodošlicu našim najboljim učenicima koji će pokazati svoje znanje na ovom takmičenju. Naravno drago nam je da smo ugostili i učitelje koji će, dok čekaju učenike, imati priliku da razgovaraju i razmene iskustva. Aktivi zbog pandemije nisu održavani uživo pa je ovo lepa prilika za druženje i rad – izjavila je direktorka OŠ „Siniše Glavaševića“ Slavica Mišić.

Najbolje znanje iz srpskog jezika pokazao je učenik Marko Vukelić iz škole koja je bila domaćin takmičenja dok su drugo i treće mesto zauzeli Vanja Vujasinović iz OŠ „Dragutin Tadijanović“ Vukovar i Filip Lukić iz OŠ „Markušica“.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.