Privremeno obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Ilok-Bačka Palanka

Zbog udara teretnog broda u stub mosta jutros u 00:40 časova, obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu između Republike Hrvatske i Republike Srbije.

granična policija policijska uprava vukovarsko-sremska ilustracija
Foto: Policijska uprava vukovarsko-sremska, ilustracija

Sinoć u 00:40 časova došlo je do nezgode između Iloka i Bačke Palanke kada je nemački brod Antonia prevozeći baržu Lola-5 sa 1.000 tona veštačkog azotnog đubriva udario u stub mosta koji spaja ova dva grada.

Iz policijske uprave vukovarsko-sremske javljaju kako je obustavljen sav saobraćaj na graničnom prelazu Ilok te da apeluju na sve građane da koriste alternativne granične prelaze. Brod je trenutno u nadležnosti Republike Srbije, policija je na terenu, a o svemu su obaveštene i nadležne službe Republike Hrvatske.

Kako piše lokalni portal Bačkapalanačke vesti, brod je usidren u luci u Bačkoj Palanci, a niko od šest članova posade nije povređen.

Zbog prevoza veštačkog azotnog đubriva preti i prirodna katastrofa, a celu situaciju prati Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.

– Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine prati situaciju na reci Dunav kod Bačke Palanke gde je noćas, usled plovidbene nezgode, potonula barža nemačkog broda Lola-5 koja je prevozila oko 1.000 tona veštačkog azotnog đubriva. U ovom momentu inspektori za vode nadležnog Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu utvrđuju pet lokaliteta na kojima će predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine uraditi uzorkovanje i određivanje svih fizičko-hemijskih parametara u cilju analize kvaliteta vode, kako bi se utvrdio uticaj nezgode na životnu sredinu. Do nezgode je došlo oko 00.40 sati, kada je nemački brod Antonia koji je vukao natovarenu baržu Lola – 5, udario u stub mosta „25-Maj“ koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok. Brod je udario u stub mosta na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj, zbog čega su obaveštene i hrvatske nadležne službe – stoji na stranicama pomenutog ministarstva.

Saobraćaj na graničnom prelazu Ilok-Bačka Palanka je obustavljen do daljnjeg, a ne zna se tačno vreme prestanka obustave.