Program u vinogradu obogaćen recitatorima i tamburašima

Osvećenje vinograda porodice Bezbradica povodom Svetog Trifuna obavljeno je i ove godine 13. februara u Sotinu. Svečano je bilo i u Iloku i Dalju.

Bezbradica sotin sveti trifun

Ni ove godine na Trivu nije bilo snega, nije se belilo, već su pejzažem dominirale zelena i smeđa boja obranih vinograda. Uprkos zubatom suncu, temperatura je bila daleko ispod nule pa su se posetioci okupili oko vatre na kojoj su se pekle slanina i kobasicе.

Domaćini su i ove godine bili Bezbradice, bračni par iz Sotina kraj Vukovara koji se preko dve decenije bavi vinogradarstvom. Kako je suprug Nikola zbog zdravstvenih problema bio sprečen da prisustvuje, svu brigu oko organizacije, u saradnji sa vukovarskom Gradskom organizacijom Samostalne demokratske srpske stranke, preuzela je supruga Đurđica. Čin osvećenja vinograda obavili su vukovarski parosi Saša Kuzmanović i Miljen Ilić, kao i paroh sotinski Miloš Kuzmanović.

– Ove godine je rodilo veoma dobro. Vina su kvalitetna, još malo sazrevaju, neka se mogu piti, a neka još ne mogu. Kaberne sovinjon treba da odleži još neko vreme, dok su graševina, roze i crni pinot spremni za konzumaciju. Zadovoljni smo što se tiče roda. Imamo tri hektara vinograda od 2004. godine. Svaka godina je drugačija, jedne ima više mraza, a druge više kiša. Treba se obratiti pažnja i na zaštitu, ne može se svake godine praviti ista zaštita. Ove godine je zbog epidemije teško pronaći radnike, pa ćemo videti kako ćemo dalje – objašnjava Đurđica ovogodišnje stanje u svom vinogradu.

Ove godine upriličen i kulturno-umetnički program

Uz kvalitetno vino uvek ide i dobra hrana. Za posluženje se pobrinuo vukovarski SDSS koji je obezbedio specijalitete s roštilja. Gosti su se grejali uz vatru, pekući slaninu i kobasicu.

– Nismo hteli da odustanemo od proslave, uprkos svih problemima oko nas. Ovo je pre svega verski čin, a pri tome i koristan za naše meštane Sotina, jedina ovakva proslava Svetog Trifuna u vinogradu na području grada Vukovara. Ovo je peta godina za redom da mi učestvujemo u organizaciji, a želimo da provodimo svake godine. Nadamo se da će nam ubuduće mere dozvoljavati da imamo više gostiju jer smo ove godine morali da ograničimo broj. U svakom slučaju je lepo i veselo, baš kako treba da bude na ovaj dan – kaže predsednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar.

Bezbradica sotin sveti trifun milica šarčević vučedolski zvuci

Gde je vino, tu je i pesma. U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su recitatori i tamburaška sekcija vukovarskog podobora SKD „Prosvjeta“.

– Sveti Trifun je tradicionalni program Prosvjete koji je organizovan i ranije. Imali smo dva dela programa. Jedan deo smo radili u Deronjama gde smo priredili kompletan program. Sada Deronje više nisu interesantne, ljudi su promenili i tamo, otišli su svaki svojim putevima. Mi smo ipak Vukovarci, ali nismo imali ovde vinograda. Sada je peta godina kako se ovde održava proslava Svetog Trifuna, a ove godine smo obogatili kompletno duhovni sadržaj ove manifestacije. Učestvovali su naši recitatori Nevenka Lukić i Milica Šarčević kao i tamburaški orkestar Vučedolski zvuci koji deluje u sklopu vukovarskog pododbora – priča predsednik vukovarskog odbora Prosvjete Milenko Živković.

Svečano i u Iloku i Dalju

Praznik Svetog mučenika Trifuna, molitveno je proslavljen 14. februara i u Iloku i Dalju.

S vernim narodom iločke parohije, svetu Liturgiju u crkvi Svetog arhangela Mihaila služio je prota Predrag Azap, nakon pročitanih odlomaka iz Svetog Pisma pastirskom besedom okuplјene je pozdravio prota Iločki. Po svršetku svete liturgije, paroh iločki je blagoslovio vinograde gazdinstva Zorana Relića u Iloku.

sveti trifun ilok predrag azap

U Dalju je centralna proslava sveca zaštitnika vinogradara održana u vinogradu porodice Vesić koji se nalazi na Kraljevom brdu.