Proslava Petrova u zapadnoj Slavoniji

U zapadnoslavonskim mestima Čovac kod Okučana i Donji Grahovljani kod Pakraca proslavljen praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

Čovac
Obeležavanje Petrovdana u Čovcu.

Drugu godinu zaredom u selu Čovac kod Okučana održana je proslava Svetih apostola Petra i Pavla u organizaciji lokalnog SDSS-a i Veća srpske nacionalne manjine opštine Okučani.

– Crkva u ovom selu koja je bila posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu srušena je 1941. godine i prošle godine je bila prva liturgija koja je ovde održana. Od crkve srušene u Drugom svetskom ratu nije ostalo ništa, a počistili smo i temelje. Liturgiju je služio otac Ognjen Tendžerić – priča zamenik načelnika opštine Okučani Siniša Martinović.

Na liturgiji se okupilo oko 50 ljudi, a kuma proslave bila je Duška Tovarić koja se pobrinula za koljivo, slavski kolač i posluženje, dok je ovogodišnje kumstvo preuzela Nada Gašparović.

Nekada je ovo selo bilo većinski srpsko, a sada je mešani sastav stanovništva.

Slavljenički i u Donjim Grahovljanima

Osim u Čovcima, u nedelju je hramovna slava – Sveti apostoli Petar i Pavle – Petrovdan proslavljena i u Donjim Grahovljanima kod Pakraca.

Posvećenje slavskog kolača i žita obavljeno je ispred crkve koja čeka obnovu zbog oštećenja iz proteklog rata, a ista datira iz 1782. godine.

donji grahovljani petrovdan

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ Pododbor Zapadna Slavonija Pakrac priredila je program, a potom i posluženje za okupljene.

Proslavi su prisustvovali zamenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović, gradska većnica (SDSS), Mirsada Popović Damjanović, predsednik VSNM-a Lipik Darko Derenj, članovi županijskih, gradskih i opštinskih veća kao i narod ovog i okolnih sela.

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.