Radionica slamnatih skulptura u mohovskoj „Dolini mamuta“

Mohovo je nakon otkrića fosilnih ostataka dlakavog mamuta i nosoroga 2012. godine postalo interesantno mesto za dalja istraživanja u ovoj sferi, ali i mesto koje je nakon ovih otkrića uvelo određene novine u svoj svakodnevni život.

Srđan Sekulić 13.08.2019.
„Dolina mamuta“ Mohovo

Sa dolaskom brojnih stručnjaka pronalaze se i ostaci drugih životinja, a Mohovo postaje kako značajno mesto za istraživanja u ovoj oblasti, tako i centar okupljanja brojnih stručnjaka, pre svega paleontologa, ali i drugih zainteresovanih pojedinca.

Glavni „krivac“ za ovakvo stanje je svakako Goran Popović, momak koji je upravo i pronalazač pomenutih fosilnih ostataka, ali i entuzijasta koji je sa nekoliko svojih prijatelja osnovao i udruženje kojem je dao ime „Dolina mamuta“.

- Nas nekoliko je osnovalo ovo udruženje i krenuli smo sa radom. Naišli smo na pomoć i podršku i kod drugih ljudi. Do sada smo od aktivnosti imali poznate slamnate radionice, a održavali smo i okupljanja pred oba Božića, kako katolički tako i pravoslavni – kaže Popović koji je ujedno i predsednik pomenutog udruženja.

Cilj ovih mladih ljudi okupljenih oko udruženja „Dolina mamuta“ je da zajedničkim snagama doprinesu poboljšanju svakodnevnog života u svom mestu, sa ciljem da žive u njemu, a ne da nestanu kao i životinje čiji se ostaci danas tamo pronalaze.

Životinje od slame

Pored pomenutih pronalazaka koji su izazvali i zapaženu medijsku pažnju, Mohovo je postalo prepoznatljivo i po slamnatim skulpturama koje se već nekoliko godina nalaze u centru ovog sela, negde na pola puta između Vukovara i Iloka. U saradnji sa udruženjem „Slama“ Muzej grada Iloka prvobitno je izradio skulpturu mamuta, a sa novim otkrićima fosilnih ostataka nastajale su i nove skulpture.

- Udruženje „Slama“ izrađuje sve ove skulpture, a novu radionicu organizovali smo 8. i 9. avgusta i za izradu skulptura ove godine smo dobili i donacije iz budžeta naše lokalne samouprave, odnosno grada Iloka kojem Mohovo teritorijalno pripada. Prošle godine imali smo ovakve radionice i u našoj područnoj osnovnoj školi, a učenici su nam se pridružili i ovaj put iako su još uvek na raspustu. Skulpture su izazvale veliko zanimanje i kod prolaznika koji se i inače kod njih zaustavljaju i ovde se slikaju – rekao nam je Popović.

„Dolina mamuta“ Mohovo

Na izradi i obnovi slamnatih figura u mohovskoj „Dolini mamuta“ radio je osječki kipar Nikola Faler.

- Drago mi je što su pronašli ovako orginalan način promocije arheološkog lokaliteta, jedinstvenog u Hrvatskoj. Raduje me što radim u Mohovu jer volim veliku skulpturu, a ovaj životinjski svet iz ledenog doba zaista je divovski. Skulpture će zablistati u novom ruhu, a ujedno nam je ugodno druženje s tamošnjim ljudima s kojima smo postali prijatelji – izjavio je za Glas Slavonije Faler.

Slamnate figure u Mohovu jedine su koje na ovom širem prostoru trajno stoje. Da bi bile što dugotrajnije neophodna je njihova obnova tako da je ovaj put urađeno sređivanje postojećih figura. Kako kažu u udruženju „Dolina mamuta“ želja im je da se postavi i nešto dugotrajnije, a u narednom periodu nadaju se i izradi novih skulptura životinja koje su nekada hodale ovim prostorom.