Radostan događaj u naselju Lipovača, krštena prva beba

Kako u vukovarskom prigradskom naselju Lipovača ne postoji hram, meštani na bogosluženje odlaze u crkvu u Borovu naselju. Bez obzira na tu činjenicu u improvizovanom hramu, napravljenom pored mesta zavetnog krsta Svetog Prokopija, krštena je prva beba, odnosno mali Mihailo Čanji.

Dušan Velimirović 03.06.2019.
Lipovača krštenje Mihailo Čanji

U Lipovači je od predratnih 600 duša preostalo upola toliko, ali vera preostalih meštana ne jenjava i odlučili su čvrsto ostati na svojoj dedovini, živeti, graditi i  rađati se. Budući da ovo mešovito, ali većinski uvek srpsko mesto u sastavu grada Vukovara, kao i celu Slavoniju pogađa demografski pad, mladi ljudi su odlučili da tome stanu na kraj. Nakon skoro deset godina pauze prošle godine rođeno je čak petoro dece što za ovo malo mesto predstavlja veliki kapital, a ove godine, po prvi puta u Lipovači je jedno od njih i kršteno.

- Moja supruga i ja smo posebno radosni jer krstimo dete, ovde, na mestu buduće bogomolje, pogotovo zato što će naš Mihailo biti prvo dete ikad kršteno u Lipovači. Ovo za mene kao roditelja mnogo znači, budući da smo moji meštani i ja, a zajedno sa ocem Ljubenkom Jovićem podigli zavetni krst i odlučili da napokon dobijemo nešto za sebe, gde ćemo se moći okupljati i Bogu moliti. Do sada je to bilo u centru sela ispred „starog“, odnosno prvog lipovačkog krsta pod vedrim nebom i to samo za značajnije praznike, a evo sada pa i ubuduće, Bogu hvala, imaćemo gde i decu da krstimo – kaže otac malog Mihaila Zoran Čanji.

Prema rečima najstarijeg stanovnika ovog mesta devedesettrogodišnjeg Mirka Ljubišića 21. jula 1925. godine je pao led i potukao useve na njivama. Zbog toga su meštani odlučili da kao zavetni dan svoga sela izaberu praznik Svetog velikomučenika Prokopija kako se u budućnosti ovi nemili događaji ne bi ponovili.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Lipovača broji 386 stanovnika. Prošle godine kupljeno je zemljište na kojem će biti izgrađen novi hram.