Ranka Milojković (1958-2022)

Nakon kratke bolesti u osječkoj bolnici umrla je predsednica Kola srpskih sestara i zamenica načelnika opštine Dragalić Ranka Milojković.

Kolo-srpskih-sestara-Medari-Ranka-Milojković (1)

Srpska zajednica u zapadnoj Slavoniji ostala je 6. maja bez Ranke Milojković koja je umrla u svojoj 64. godini. Ranka je bila jedna od najaktivnijih osoba u zajednici, a isticala se svojim humanitarnim i društvenim radom. Nakon povratka iz izbeglištva u rodni kraj pre 14 godina okuplja žene iz Medara i Trnave i osniva organizaciju Kolo srpskih sestara na čijem je čelu bila sve do smrti. U vremenima kada srpska zajednica u zapadnoj Slavoniji skoro da nije imala svojih organizacija i institucija Kolo srpskih sestara pomagalo je na razne načine preostalom, uglavnom starom i siromašnom stanovništvu.

Ranka je bila aktivna i kroz Veće srpske nacionalne manjine opštine Dragalić, a od 2017. bila je i na dužnosti zamenika opštinskog načelnika iz redova pripadnika srpskog naroda ispred Samostalne demokratske srpske stranke. Svojim humanitarnima radom Ranka se istakla i za vreme pandemije koronavirusa kada je zajedno sa svojim članicama iz Kola srpskih sestara posećivala staro stanovništvo i donosila im hranu i lekove. U to vreme nastala je i SNV-ova akcija Rankin paket čija je ideja bila da se se onima čije je kretanje ograničeno zbog pandemije dostavi neophodno seme za baštu. Ranka Milojković sarađivala je sa svim srpskim organizacijama i institucijama, a posebno sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Bila je prisutna i pomagala u organizaciji svihn slavlja, ali komemoracija koje Srbi sa ovog područja obeležavaju. Trudila se da se ne zaborave žrtve iz Bljeska.

Zbog svog velikog doprinosa Ranke će se sećati celokupna srpska zajednica iz Hrvatske, a posebno svi oni ljudi iz Medara, Trnave, Šagovine, Smrtića, Donjih Bogićevca, Poljana, Gorice, Mašića i svih drugih okolnih mesta kojima je tokom godina na različite načine pomagala.

Neka joj je večna slava!