Raznolikost kulturnih običaja prikazana borovskoj publici

Tradicionalni Međunarodni festival folklora održan je 29. avgusta u Borovu po 21. put u organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić“.

Dušan Velimirović 01.09.2020.
Međunarodni festival folklora

Ovogodišnja borovska smotra folklora kasnila je dva meseca, iz već poznatih razloga, pandemije koronavirusa i pooštravanja bezbednosnih mera. Ipak, i uz restriktivne mere organizatori su uspeli da i ove godine borovskoj publici obezbede celovečernji nastup lokalnih kulturno-umetničkih društava.

Ove godine, zbog epidemioloških mera, svečani defile nije prošao borovskim ulicama, već samo delom centra sela.

- Nisu mogla da dođu sva društva koja su bila pozvana u prethodnom terminu jer su zatvorene granice sa pojedinim državama. Trebalo je doći i kulturno-umetničko društvo iz mađarskog Kuleša, ali juče su javili da nisu dobili dozvolu da nas posete. Ipak, uspeli smo da se organiujemo pa su nastupili KUD-ovi sa našeg područja. Zbog svih tih problema smo se potrudili i zainatili da ovaj program bude dosta dobar i interesantan – priča predsednik Kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić“ iz Borova Rado Bosić.

Domaće društvo prestavilo se sa četiri grupe, od najmlađe dece pa do prvog ansambla. Najstariji igrači predstavili su se sa dve koreografije, odnosno igrama iz Resave i Baranje. Borovčani su na svom festivalu nastupili pod utiscima sa međunarodnog festivala folklora u Poljskoj.

- Mogu reći da su bile mere kao i kod nas, negde smo nosili maske, a negde ne. Sve u svemu bilo je odlično. Domaćin se potrudio da bude interesantno i zahvaljujemo im se na tome. Imamo već neke zakazane nastupe u bliskoj budućnosti, ali to sve zavisi od situacije u kojoj se trenutno nalazimo. Treba da idemo u Mađarsku, Rumuniju i Srbiju, ali i da nastupimo na festivalu folklora u organizaciji Zajedničkog veća opština. Sve zavisi od razvoja ove nesrećne situacije – zaključuje Bosić.

Publika uživala u raznolikom programu

Uz domaćina, nastupili su i Kulturno-umetničko društvo „Đoko Patković“ iz Bobote te Ukrajinsko kulturno-prosvetno društvo „Ivan Franko“ iz Vukovara, a nakon nedavnog nastupa na Danima srpske kulture u Istri, bila je ovo prilika da i domaća publika ponovo vidi Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta“.

- Mi smo, kao i svi ostali napravili pauzu. Krenuli smo sa radom prvog juna, a do sada smo imali nastupe u Dalmatinskom Kosovu i u Puli. Nakon ovog festivala, 19. septembra imamo zakazan nastup u Belom Manastiru. U Puli je bilo odlično, jedino nas je malo omelo loše vreme, ali nastup je bio fantastičan. Trenutno brojimo 35 članova, a na repertoaru imamo 10 koreografija koje su opremljene nošnjom tako da u svakom momentu možemo da izvedemo celovečernji koncert. Večeras smo se predstavili igrama iz Podgrmečja koreografa Vase Popovića i igrama iz Zapadne Srbije koreografa Dragomira Vukovića – Kljace – objašnjava član ANI SKD „Prosvjeta“ Zoran Novoselac.

Međunarodni festival folklora

Vokalno društvo Ukrajinskog kulturno-prosvetnog društva „Ivan Franko“

Borovskoj publici posebno zanimljiv bio je nastup Ukrajinskog kulturno-prosvetnog društva „Ivan Franko“ koji su se predstavili ženskim vokalnim ansamblom.

- Naše udruženje postoji već 17 godina, negujemo ukrajinsku kulturu i običaje. Ono na šta smo izuzetno ponosni je da nam je Grad Vukovar dodelio plaketu za naš rad na promovisanju grada Vukovara kroz negovanje kulture. U svom društvu imamo hor i ansambl koji izvodi ukrajinske narodne pesme, a isto tako i dečju grupu ukrajinskog narodnog stvaralaštva „Sonečko“ i ženske rukotvorine – navodi članica ovog udruženja Marija Semenjuk-Simeunović.

Osim što nastupaju u Hrvatskoj i okolnim zemljama, članovi ovog društva nastupaju i u matičnoj državi od koje dobijaju i značajnu podršku.

- Poslednji nastup u Ukrajini imali smo prošle godine. Trebalo je da nastupimo i ove, ali je to nažalost odgođeno zbog pandemije. Ove godine bismo trebali da završimo izgradnju Ukrajinskog doma u Vukovaru pa da konačno imamo i svoje vlastite prostorije. Matična država nas podržava putem ambasade u Zagrebu, uglavnom u nabavci materijala za rad škola, narodne nošnje i drugog didaktičkog materijala – objašnjava Marija Semenjuk-Simeunović.

Organizaciju 21. Međunarodnog festivala folklora u Borovu pomoglo je i Zajedničko veće opština iz Vukovara čiji je predsednik Srđan Jeremić zatvorio svečani program.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.