Režiserski debi vukovarskog amaterskog glumca Davora Babića

Pozorišna publika u Vukovaru navikla je da im ovdašnji glumci amateri iz Scene Martin Hrvatskog doma pripreme i odigraju bar jednu predstavu godišnje. Koronavirus ostavio je poseban trag na kulturu pa su unazad dve godine gotovo sve aktivnosti kulturnog amaterizma zaustavljene.

Nikola Milojević 24.11.2021.
Davor Babić „Šmizle – Komedija na štiklama”

Mali predah od pandemije tokom letnjih meseci iskorišćen je među vukovarskim glumcima za pripremanje nove predstave koja je početkom novembra dva puta premijerno izvedena. Predstava pod nazivom „Šmizle – Komedija na štiklama” je režiserski debi vukovarskog glumca amatera Davora Babića (37).

- U ansamblu nas ima petnaestak glumaca, a naš režiser Dalibor Jurišić nam je 2019. godine ponudio da pronađemo neku predstavu i oprobamo se i u režiji. Moja je ideja bila da nađem neki kvalitetan tekst i cilj mi je bio da zajedno sa glumcima uživam u stvaranju predstave. Tražeći predstave naišao sam na Šmizle u izvođenju amaterskog pozorišta iz Viteza, a po tekstu Miroljuba Nedovića iz Niša. Reč je o predstavi o ženama koje pokušavaju da provedu kvalitetno vreme. Uglavnom je sve ispričano kroz komediju i šalu, ali postoji i socijalni podtekst koji poziva na poštovanje žena – kaže Davor Babić.

Uz dozvolu autora originalnog teksta Davor je adaptirao osnovni scenario i muziku, ali probe su 2019. godine nakon samo mesec dana prekinute sve do juna ove godine kada on i glumci ponovo staju na daske i završavaju je. U predstavi glume Eleonora Đekić, Marija Magdalena Horvat, Tijana Pavliček, Robertina Tekmetarović, Anita Vukas i Matea Vukas. U prva dva izvođenja predstavu je u Vukovaru video samo manji broj ljudi, ali se u narednom periodu, u zavisnosti od epidemiološke situacije, očekuju nova izvođenja i gostovanja. Režiser ističe da je reč o predstavi „za narod”.

- Ovim se amaterski bavim i uz svoj posao i druge obaveze nemam ni vremena, a ni toliko znanja da prenesem publici neke zahtevne pozorišne metafore. Radije sam iskopirao nešto što je kvalitetno, nego da se upuštam u kompleksne stvari i da tu kiksam. Na kraju sam zadovoljan kako su prošla prva dva izvođenja iako mi je žao što nije bilo puno ljudi na predstavama najviše zbog toga što su trebale kovid potvrde – govori režiser.

Davor Babić „Šmizle – Komedija na štiklama”

Nakon što se šest godina amaterski bavio glumom u nekoliko ansambala, prvo rediteljsko ostvarenje za odrasle svakako je podsticaj za dalje.

- Sigurno da ću se sa ovim baviti u budućnosti iako mi je u ovom trenutku puno draže kada glumim. Kada igraš onda se i zabavljaš i dobijaš energiju od publike, a kada režiraš onda ti je teško jer si odgovoran za sve. Nisam osetljiv na kritiku i volim da učim. Lep je osećaj i nagrada kada vidiš negde svoje ime i da si napravio nešto „opipljivo”. Meni je gluma najznačajniji od svih hobija. Zadržava onu detinju narav u meni i uživam u tome svemu kao i u druženju sa mojim kolegama glumcima – navodi on.

Aktivan i u pačetinskom ansamblu

Pored aktivnosti na Sceni Martin Hrvatskog doma u Vukovaru, Davor je već nekoliko godina uključen i u rad Kulturno-umetničkog društva Branko Radičević iz Pačetina koje je poznato po svom dramskom ansamblu. Osim kao glumac u predstavama za odrasle u Pačetinu režira i predstave za decu.

Davor Babić „Šmizle – Komedija na štiklama”

- U pačetinski ansambl sam došao jer sam hteo da sarađujem sa Cvetinom Aničićem iz Šida koji je tamo reditelj, a hteo sam i da se oprobam u drugim oblicima glume i drugim književnostima kao što je srpska za razliku od Hrvatskog doma gde se uglavnom radi klasična književnost. U međuvremenu sam pomagao koleginici Nataši Stajić u postavljanju dve dečije predstave. Radili smo „ U potrazi sa Deda Mrazom” i „Lepotica i zver” i sa njima gostovali po okolnim mestima, po školama i vrtićima. Sve mi je to jako zanimljivo i bilo mi je drago kad sam video da su deca srećna, kako glumci, tako i deca u publici. Koliko je nagrađujuće raditi sa odraslima, duplo je više nagrađujuće raditi s decom, ali istovremeno duplo više i frustrirajuće – ističe Davor Babić.

Ovaj amaterski vukovarski glumac-režiser inače radi u sektoru informacionih tehnologija u jednoj vukovarskoj firmi sa više od 40 zaposlenih ljudi. U radno vreme ispituje kvalitet aplikacija, ali zato slobodno vreme provodi uglavnom na pozorišnim daskama. Kaže da su te dve stvari sušta suprotnost, ali da je gluma aktivnost koja ga izvlači iz sveta koji ga opterećuje i uvlači u svet u kojem igra ili postavlja neke drugačije uloge.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.