S novim kolicima olakšan život parakaratisti iz Dalja

Nemanji Kojčiću uručena specijalna kolica nakon što je Zajedničko veće opština uspešno sprovelo humanitarnu akciju.

Srđan Sekulić 05.12.2019.
Kolica za nemanju naslovna Nemanja Kojčić

Humanitarnom akcijom u organizaciji Zajedničkog veća opština koja je nosila naziv „Kolica za Nemanju“, kupljena su i uručena posebno prilagođena kolica Nemanji Kojčiću iz Dalja koji je nakon saobraćajne nesreće u martu 2009. godine ostao vezan za invalidska kolica.

Sa ovim novim kolicima Nemanja je prezadovoljan i ono što je najvažnije uz njih je dosta samostalniji u svakodnevnim aktivnostima.

- Ova kolica mi zaista znače mnogo jer su kao prvo lakša i to sigurno deset puta od ovih koja sam do sada imao. Sa njima sam potpuno samostalan, više nemam potrebe za pomoć, a stara kolica je uvek neko trebao staviti u automobil. Sa ovima to radim bez problema sa jednom rukom. Ono što je najvažnije u sportu kojim se bavim, kolica će mi olakšati put ka velikim rezultatima i uspesima jer je sa njima lakše i trenirati i raditi i sada sam konkurentan na velikim takmičenjima. Do sad sam se takmičio sa onima koji su bili u kolicima od četiri kilograma, a ja sam bio u onima koja su imala 15 kilograma – istakao je Nemanja.

Uručena kolica Nemanja će uglavnom koristiti za treninge karatea, sporta kojim se ovaj Daljac bavi duže godina, ali i u svakodnevnom životu, mada ne toliko jer ih želi što više sačuvati.

Memorijalni turnir „Danijel Popović“ nemanja kojčić karate klub bijelo brdo

Nemanja Kojčić sa članovima Karate kluba „Bijelo Brdo“.

- Od 2018. godine treniram u karate klubu Bijelo Brdo, a u tom klubu sam trenirao i pre moje nesreće. Do prošle godine bio sam u Osijeku, sada sam ponovo sa mojim starim trenerom Branislavom Bojanićem koji me je i naučio kratae. Takmičim se u parakarateu u kategoriji u invalidskim kolicima. Trenutno se pripremam za jedan veliki turnir koji će biti u Sloveniji u januaru sledeće godine. Moj cilj u karateu je da osvojim zlato svetskog i olimpijskog prvaka za paraolimpijce kada karate postane paraolimpijski sport i da ih donesem u Dalj. Naravno, cilj mi je i da uzmem titulu državnog prvaka koju sam uspeo osvojiti prošle godine, a samim tim i da obezbedim mesto u reprezentaciji – naglasio je Nemanja.

Peta humanitarna akcija ZVO-a

Za pomenuta kolica kroz nekoliko meseci Zajedničko veće opština sakupilo je dovoljan iznos za njihovu kupovinu. Radi se o specijalnim kolicima, izrađenim u Nemačkoj čija je uzrada koštala nešto više od 31 hiljade kuna.

- Drago nam je da smo uspeli doći do njih iako je bilo malih komplikacija u izradi jer se radi o specijalnim kolicima iz Nemačke na kojima se radilo dva meseca. Cilj ZVO-u je da u narednom periodu provede pet humanitarnih akcija kako bismo se mogli i registrovati kao stalni pružatelji humanitarne pomoći pri čemu bismo malo olakšali i samo provođenje humanitarnih akcija – rekao je predsednik Odbora za ljudska prava Zajedničkog veća opština i jedan od pokretača ove akcije Jovan Vlaović.

Kolica za Nemanju ZVO

Sa provedenom akcijom zadovoljan je i predsednik ZVO-a Srđan Jeremić koji takođe potvrđuje želju da se ova institucija profiliše i kroz humanitarni rad.

- Ovo nam je druga humanitarna akcija koju provodimo samostalno, a peti put ukupno zajedno sa još nekim institucijama organizujemo ovakve akcije kako bismo određenim ljudima pomogli i kojima je bilo kakva pomoć zaista neophodna. Nadam se da će Nemanji ova kolica biti od velike pomoći i da će uz njih uspeti da ostvari još bolje sportske uspehe što mu od srca želimo.

Nemanja Kojčić sa roditeljima živi u porodničnoj kući u Dalju, trenira tri puta nedeljno i čest je učesnik mnogobrojnih takmičenja u parakarateu.