S novim kolicima olakšan život parakaratisti iz Dalja

Nemanji Kojčiću uručena specijalna kolica nakon što je Zajedničko veće opština uspešno sprovelo humanitarnu akciju.

Kolica za nemanju naslovna Nemanja Kojčić

Humanitarnom akcijom u organizaciji Zajedničkog veća opština koja je nosila naziv „Kolica za Nemanju“, kupljena su i uručena posebno prilagođena kolica Nemanji Kojčiću iz Dalja koji je nakon saobraćajne nesreće u martu 2009. godine ostao vezan za invalidska kolica.

Sa ovim novim kolicima Nemanja je prezadovoljan i ono što je najvažnije uz njih je dosta samostalniji u svakodnevnim aktivnostima.

– Ova kolica mi zaista znače mnogo jer su kao prvo lakša i to sigurno deset puta od ovih koja sam do sada imao. Sa njima sam potpuno samostalan, više nemam potrebe za pomoć, a stara kolica je uvek neko trebao staviti u automobil. Sa ovima to radim bez problema sa jednom rukom. Ono što je najvažnije u sportu kojim se bavim, kolica će mi olakšati put ka velikim rezultatima i uspesima jer je sa njima lakše i trenirati i raditi i sada sam konkurentan na velikim takmičenjima. Do sad sam se takmičio sa onima koji su bili u kolicima od četiri kilograma, a ja sam bio u onima koja su imala 15 kilograma – istakao je Nemanja.

Uručena kolica Nemanja će uglavnom koristiti za treninge karatea, sporta kojim se ovaj Daljac bavi duže godina, ali i u svakodnevnom životu, mada ne toliko jer ih želi što više sačuvati.

Memorijalni turnir „Danijel Popović“ nemanja kojčić karate klub bijelo brdo
Nemanja Kojčić sa članovima Karate kluba „Bijelo Brdo“.

– Od 2018. godine treniram u karate klubu Bijelo Brdo, a u tom klubu sam trenirao i pre moje nesreće. Do prošle godine bio sam u Osijeku, sada sam ponovo sa mojim starim trenerom Branislavom Bojanićem koji me je i naučio kratae. Takmičim se u parakarateu u kategoriji u invalidskim kolicima. Trenutno se pripremam za jedan veliki turnir koji će biti u Sloveniji u januaru sledeće godine. Moj cilj u karateu je da osvojim zlato svetskog i olimpijskog prvaka za paraolimpijce kada karate postane paraolimpijski sport i da ih donesem u Dalj. Naravno, cilj mi je i da uzmem titulu državnog prvaka koju sam uspeo osvojiti prošle godine, a samim tim i da obezbedim mesto u reprezentaciji – naglasio je Nemanja.

Peta humanitarna akcija ZVO-a

Za pomenuta kolica kroz nekoliko meseci Zajedničko veće opština sakupilo je dovoljan iznos za njihovu kupovinu. Radi se o specijalnim kolicima, izrađenim u Nemačkoj čija je uzrada koštala nešto više od 31 hiljade kuna.

– Drago nam je da smo uspeli doći do njih iako je bilo malih komplikacija u izradi jer se radi o specijalnim kolicima iz Nemačke na kojima se radilo dva meseca. Cilj ZVO-u je da u narednom periodu provede pet humanitarnih akcija kako bismo se mogli i registrovati kao stalni pružatelji humanitarne pomoći pri čemu bismo malo olakšali i samo provođenje humanitarnih akcija – rekao je predsednik Odbora za ljudska prava Zajedničkog veća opština i jedan od pokretača ove akcije Jovan Vlaović.

Kolica za Nemanju ZVO

Sa provedenom akcijom zadovoljan je i predsednik ZVO-a Srđan Jeremić koji takođe potvrđuje želju da se ova institucija profiliše i kroz humanitarni rad.

– Ovo nam je druga humanitarna akcija koju provodimo samostalno, a peti put ukupno zajedno sa još nekim institucijama organizujemo ovakve akcije kako bismo određenim ljudima pomogli i kojima je bilo kakva pomoć zaista neophodna. Nadam se da će Nemanji ova kolica biti od velike pomoći i da će uz njih uspeti da ostvari još bolje sportske uspehe što mu od srca želimo.

Nemanja Kojčić sa roditeljima živi u porodničnoj kući u Dalju, trenira tri puta nedeljno i čest je učesnik mnogobrojnih takmičenja u parakarateu.