Završena humanitarna akcija. Nemanja uskoro dobija nova kolica

Završena je humanitarna akcija pod nazivom „Kolica za Nemanju“ u organizaciji Zajedničkog veća opština iz Vukovara. Konačni cilj akcije je ispunjen – sаkupljena su finansijska sredstva za kupovinu novih sportskih kolica parakaratisti Nemanji Kojčiću iz Dalja.

Dušan Velimirović 06.09.2019.
Nemanja Kojčić karate „Kolica za Nemanju“

Početkom jula Zajedničko veće opština pokrenulo je humanitarnu akciju „Kolica za Nemanju“ kojoj je bio cilj da se prikupi novac kojim bi se Nemanji Kojčiću iz Dalja kupila specijalizovana invalidska aktivna kolica Zenit CLT R sa dodatnom opremom. Ova kolica koštaju 31.696,12 kuna, a njima bi se Nemanji, osim bavljenja sportom, olakšalo i obavljanje osnovnih životnih potreba i dnevnih aktivnosti.

- Veći deo sredstava prikupljen je od opština u kojim većinski živi srpsko stanovništvo, srpskih političkih osoba, privrednika, ali takođe i fizičkih osoba. Što se tiče samih kolica, pristupiće se njihovoj izradi jer su u celosti specijalizovana kolica gde se meri svaki detalj poput dubine sedišta, nagiba i promera točkova kako bi se u potpunosti prilagodila Nemanji. Novac će biti isplaćen u najkraćem mogućem roku. Nakon toga se pristupa izradi kolica i minimalan rok za uručenje je četiri do pet nedelja, uz napomenu da može doći do odstupanja, ako bi slučajno došlo do komplikacija kod nabave materijala jer se kolica prave „od nule“ od materijala iz Nemačke – objašnjava organizator akcije Jovan Vlaović.

Između ostalog, partner ZVO-u u organizaciji ove humanitarne akcije bio je i Memorijalni turnir Danijel Popović u Dalju.

- Od samog otvaranja turnira postavljena je kutija prema pravilima kako to nalaže Zakon o humanitarnoj pomoći. Iznos prikupljenih sredstava je poznat i uplaćen je dva dana nakon završetka turnira i prebrojan uz Nemanjino prisustvo. Organizatori turnira su odigrali veliku ulogu u ovoj akciji, ali i u promociji parakaratea. Juče smo razgovarali sa Nemanjom koji nam se zahvalio. Bio je pozitivno iznenađen jer mu je kolicima približen veliki životni san, a to je zlatna medalja sa svetskog prvenstva – priča Vlaović.

Specijalizovana kolica će Nemanji pomoći da živi samostalnije jer su mnogo lakša od običnih i neće mu biti potrebna pomoć drugih kako bi ih unosio i iznosio iz auta.

Druga humanitarna akcija Zajedničkog veća opština

Spomenuta humanitarna akcija trajala je sve do srede 4. septembra i u istoj je prikupljeno nešto više sredstava od traženog iznosa, tačnije 31.848,80 kuna. Prikupljena sredstva će u najkraćem mogućem roku biti uplaćena prema spomenutoj ponudi, nakon čega će se pristupiti uzimanju mera i izradi specijalizovanih invalidskih aktivnih kolica.

„Kolica za Nemanju“ nemanja kojčić karate klub bijelo brdo

Nemanja Kojčić sa članovima Karate kluba „Bijelo Brdo“.

Ovo je druga humanitarna akcija koju je organizovalo i sprovelo Zajedničko veće opština, a u tri je bilo partner te tehnička i logistička podrška.

- Ono što je važno istaći je to da Zajedničko veće opština nastavlja dobru praksu organizovanja humanitarnih akcija za sve ljude s naše teritorije koje ZVO svojim radom i delovanjem pokriva i kojima je ta pomoć potrebna. Na žalost potrebe stanovništva na ovom području su takve da i dalje ima potreba za humanitarnim akcijama i sigurno da će Zajedničko veće opština organizovati i nove humanitarne akcije, naravno vodeći računa o prioritetima – kaže predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

On se osvrnuo i na samu humanitarnu akciju „Kolica za Nemanju“ te se ovim putem zahvalio svima koji su pomogli da se ona uspešno privede kraju naglasivši kako u današnje vreme nije lako izdvojiti određenu sumu novca u humanitarne svrhe.

- Ono što je nama bitno je to što je ova humanitarna akcija uspešno privedena kraju, da smo uspeli sakupiti novac da se specijalizovana invalidska kolica nabave čime smo pomogli Nemanji Kojčiću i u njegovom sportskom angažmanu, ali i u olakšavanju njegovih svakodnevnih životnih aktivnosti. Moramo da budemo solidarni kako bi pomogli osobama koji su u lošijoj situaciji od nas  - zaključuje Jeremić.

Zajedničko veće opština, kao organizator, se ovim putem i u Nemanjino ime zahvalilo svima koji su na bilo koji način pomogli u ostvarivanju ranije zacrtanog cilja, odnosno u prikupljanju potrebnih sredstava.