Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva po prvi put u Baranji

Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva Slavonije, Baranje i zapadnog Srema održan je po četvrti put 19. septembra u Belom Manastiru u organizaciji Čuvara srpskog identiteta.

Dušan Velimirović 21.09.2020.
Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva Slavonije, Baranje i zapadnog Srema

I ove godine udruženje Čuvari srpskog identiteta okupilo je kulturno-umetnička društva, udruženja žena, tamburaške orkestre i vokalne soliste sa istoka Republike Hrvatske koji su četvrti po redu obogatili Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

- Ova manifestacija se poprilično razlikuje od prethodnih izdanja jer vladaju posebni bezbednosni propisi, kao uostalom i na ostalim dešavanjima sličnog tipa. Do sada je ovaj sabor bio održan u Borovu, Dalju i Vukovaru. U prva tri izdanja gostovala nam je emisija „Žikina šarenica“. Želeli smo da tako bude i ove godine, ali zbog poznatih razloga oko prelaska državnih granica, taj dolazak je izostao. Pokušaćemo dovesti „šarenicu“ ponovo nagodinu – priča o ovoj manifestaciji predsednik udruženja „Čuvari srpskog identiteta“ Dragan Todić.

Na samom ulazu u Etnološki centar baranjske baštine posetioce ove manifestacije dočekale su žene iz Belog Manastira, Darde, Kneževih Vinograda, Jagodnjaka, Bolmana i Popovca sa raznim gastronomskim specijalitetima sa ovog područja.

Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva Slavonije, Baranje i zapadnog Srema zlatna žena bolman

„Zlatna žena" Bolman

- Pripremile smo mini postavu „Baranjske už’ne“, tradicionalne manifestacije koju održavamo svake godine, sa izuzetkom ove godine zbog već poznatih bezbednosnih razloga, pa smo jedan deo doneli ovde. Tu su autohtona jela koja su pripremale naše bake. Imamo radionice jednom nedeljno, bavimo se izradom sapuna, mirisnih sveća, dekupaža i slično – kaže predsednica udruženja žena „Sretne i spretne“ iz Jagodnjaka Radmila Stojković.

- Sastajemo se jednom nedeljno, uglavnom ponedeljkom uveče, a bavimo se izradom nakita i kolača. Dolazimo na različite manifestacije koje su uglavnom vezane za našu opštinu. Danas smo izložile tradicionalne domaće kolače, ručne radove u zlatovezu, oslikane flaše, kao i nešto novo što smo pokušali da napravimo sa špagom – opisuje svoj štand predsednica Udruženja „Zlatna žena“ iz Bolmana Katarina Tomašević.

Nastupila i popularna imena starogradske muzike

Nakon uvodnog isprobavanja različitih suhomesnatih proizvoda, pita, krofni te, kako to na ovakvim okupljanima obično bude, rakije i vina, red je došao i na glavni deo programa, odnosno kulturno-umetničke nastupe.

Svoja plesna, sviračka i vokalna umeća baranjskoj publici predstavili su KUD-ovi „Jovan Lazić“ i „Čuvari tradicije Srba“ iz Belog Manastira, „Živojin Žika Mandić“ iz Kneževih Vinograda, Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta“, Tamburaški orkestar „Vučedolski zvuci“ sa vokalnim solistom Živojinom Jergićem iz Vukovara kao i vokalne solistkinje Blanka Došen i Milka Mađarić u pratnji tamburaškog orkestra Privatne tamburaške škole „Batorek“ iz Osijeka koji inače nastupa na festivalima širom planete.

Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva Slavonije, Baranje i zapadnog Srema milka mađarić

Milka Mađarić i Tamburaški orkestar „Batorek"

- Naša škola ima 117 učenika koji su podeljeni u šest grupa po kvalitativnoj i starosnoj hijerarhiji, a najbolji tamburaši su uključeni u rad velikog orkestra kojim predstavljamo školu na nastupima. Beležimo brojna putovanja po celom svetu, četiri puta smo bili u Francuskoj, tri u Bugarskoj, dva puta u Italiji i Španiji, a od atraktivnijih nastupa želeo bih izdvojiti u Kanadi, Brazilu i dvaput u Kini. Članovi smo asocijacije koja okuplja mlade muzičare iz celog sveta pa zato nastupamo na ovim festivalima širom planete. U asocijaciji obično svi sviraju klasičnu muziku, a mi smo jedini koji sviramo tradicionalnu pa nam zato na nastupima dozvoljavaju da predstavimo i naše domaće pesme – opisuje svoju školu vlasnik i osnivač Privatne tamburaške škole „Batorek“ iz Osijeka Franjo Batorek.

Blanka Došen i Milka Mađarić poznata su imena u krugovima tamburaške muzike, a Blanka je veliki obožavalac ruskih narodnih pesama sa kojima je nastupila i u Belom Manastiru.

- Drago mi je da sam i danas gost na ovoj manifestaciji i nadam se da će to postati tradicija jer već nekoliko godina uspešno sarađujemo. Već nekoliko puta sam nastupala u ovom prekrasnom ambijentu, a predstaviću se starogradskim muzičkim romansama, a pevaću i dve ruske pesme „Kaljinku“ i „Oči čarne“ – priča Blanka.

- Kažem da pevam već sto godina, sve pesme „od Vardara pa do Triglava“, a najviše volim makedonske pesme, iako sam inače čista Dalmatinka. Makedonske pesme su mi u duši i srcu iako sam za razna radija i televizije snimala tradicionalne starogradske hrvatske, bosanske i srpske pesme – ističe Milka Mađarić.

Nakon muzičkog dela programa, druženje je ponovo nastavljeno kod izložbenih štandova, a publici i izvođačima posluženi su i mesni specijaliteti s istoka Hrvatske.